« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
SUDSKI DOKUMENTI

Ruski špijuni u SAD-u koristili su 'high-tech' metode

Ruski špijuni živjeli su u SAD-u i po 20 godina, radili u financijama ili medijima te podizali djecu, ali čini se kako nisu ostvarili puno od špijunskih ciljeva

ruski špijuni SAD
ruski špijuni SAD (Shutterstock/ilustracija)
Više o

CIA

,

FBI

,

SVR

,

krizma

,

Luca Montecchi

,

eu ulazak

Sudski dokumenti pokazali su da je deset ruskih špijuna uhićenih u nedjelju u SAD-u koristilo profesionalne špijunske metode. Desetoro uhićenih, šest muškaraca i četiri žene, među kojima su četiri bračna para, izvedeni su u ponedjeljak pred savezne sudove u New Yorku, Bostonu i Alexandriji. Određen im je pritvor bez prava na jamčevinu, a svi će biti dovedeni na suđenje pred sud u Manhattanu, izvijestili su u utorak američki mediji.

Jedanaesti član ruske špijunske mreže u SAD-u, 54-godišnjak zadužen za financije koji je koristio ime Christopher Mestos, uhićen je u utorak u Larnaki na Cipru, čije su vlasti najavile da će postupak izručenja trajati najmanje mjesec dana. Svi uhićeni su Rusi koji su koristili lažna imena i dokumente, primjerice kanadske i urugvajske, prikazujući se kao doseljenici iz tih zemalja i tražili američko državljanstvo. Neki od njih živjeli su u SAD-u i dva desetljeća, a većina je radila u financijama ili medijima.

Sudski dokumenti opisuju ono što vlasti nazivaju "Program ilegalaca", ambiciozni dugoročni program ruske obavještajne službe SVR, nasljednika sovjetskog KGB-a, da se ruski agenti nastane u SAD-u kako bi prikupljali informacije i novačili druge agente, navodi New York Times. Navodnim agentima naređeno je da prikupljaju informacije o nuklearnom oružju, američkoj politici prema Iranu, vodstvu CIA-e, kongresnoj politici i mnogim drugim temama, rekli su tužitelji.

>> Najpoznatije rusko-američke špijunske afere

Ruski špijuni su kontaktirali i bivše visoke dužnosnike nacionalne sigurnosti SAD-a i nuklearne istraživače, jedan od razgovora koji je snimio FBI ticao se nuklearnih projektila visoke probojne moći. Međutim, oni nisu optuženi za špijunažu, već za urotu da djeluju kao ilegalni strani agenti, za što im prijeti kazna do pet godina zatvora, te osmero i za urotu za pranje novca, kažnjivu s do 20 godina zatvora.

Izostanak optužbe za špijunažu govori da je ruska špijunska mreža ostvarila malo ili ništa od svojih špijunskih ciljeva, ocijenio je za The Washington Post jedan američki dužnosnik upoznat s istragom. "Za očekivati bi bilo više optužbi, da su uspjeli u tome što su radili", kazao je taj neimenovani dužnosnik.

Pomoćnik glavnog državnog tužitelja Michael Farbiarz kazao je da su optužbe protiv špijuna "vrh ledenog brijega" u odnosu na urotu SVR-a za prikupljanje podataka unutar SAD-a.

Rusija je ljutito osudila uhićenja u SAD-u kao neopravdani zaostatak Hladnog rata, a neki čelnici ruskog parlamenta kazali su da američke vlasti time možda pokušavaju potkopati nastojanja predsjednika Baracka Obame da zatopli odnose s Moskvom.

NY Times piše da Obama nije bio sretan 'tajmingom' uhićenja, samo tri dana nakon posjeta ruskog predsjednika Medvedeva Bijeloj kući, ali se FBI pravdao opasnošću od bijega nekog od optuženih.

FBI je objavio i da je presreo poruku iz stožera SVR-a u Moskvi, za dvoje od 10 optuženih, u kojoj se njihova glavna misija opisuje kao "traženje i razvijanje veza u političkim krugovima u SAD-u".

Sudski dokumenti pokazali su da su optuženi koristili nevidljivu tintu, kodirane radio poruke, šifrirane podatke i metode poput zamjene istih torbi u prolazu na željezničkim postajama. Također su opisane i nove 'high-tech' metode špijunske komunikacije, poput bežične veze između laptopa u knjižarama ili kafićima, vrlo brzih radijskih transmisija i druge. (hina/metro-portal)

29.06.2010. 23:09:28
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh