« Svijet
objavljeno prije 14 godina
IMAJTE RAZUMIJEVANJA

Rusija tvrdi da navodni špijuni nisu radili protiv SAD-a

Rusko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je da su neki od uhićenih špijuna Rusi, ali da nisu učinili ništa loše

ruski špijuni SAD
ruski špijuni SAD (Getty Images)
Više o

Vladimir Putin

,

krizma

,

Luca Montecchi

,

17. travnja

,

generali presude

,

maslačak

Rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da neki navodni špijuni uhićeni u Sjedinjenim Državama jesu ruski državljani, ali i da nisu učinili ništa štetno za američke interese. U priopćenju ministarstva kaže se kako Rusija očekuje da SAD "pokaže razumijevanje i uzme u obzir pozitivan karakter sadašnje razine rusko-američkih odnosa".

I ruski premijer Vladimir Putin kritizirao je američko uhićenje navodnih špijuna i rekao kako se nada da taj skandal neće naštetiti sve boljim rusko-američkim odnosima.

"Vaša je policija pretjerala, ona šalje ljude u zatvor", rekao je Putin bivšem američkom predsjedniku Billu Clintonu kojeg je primio u svojoj dači u Novo-Ogarjovu. "Ali to im je posao", dodao je Putin, a Clinton se nasmijao kad je čuo prijevod.

>> Ruski špijuni u SAD-u koristili su 'high-tech' metode

Uhićenja jedanaestero navodnih špijuna dogodila su se samo nekoliko dana poslije toplog washingtonskog susreta američkog predsjednika Baracka Obame i ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva.

"Trenutak je posebno dobro odabran", sarkastično je novinarima rekao ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov na putu u Jeruzalem. I neki drugi ruski dužnosnici kažu da tajming nije slučajan.

Ministarstvo nije preciziralo tko je od jedanaestero uhićenih Rus. Televizija NTV objavila je da je dvoje Rusa: Mihail Semenko koji se 2008. preselio u SAD i Anna Chapman koja ima muža Engleza i koja je u SAD otišla u veljači ove godine. (hina/metro-portal)

29.06.2010. 23:52:48
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh