« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
PROMJENA POLITIKE

Rusija planira još više naseljavati velike gradove

Naseljavanje Rusije temeljit će se na 20 velikih gradova, dok će se zapustiti razvoj manjih gradova

Moskva
Moskva (Wikipedia)
Više o

veliki gradovi

,

ruski gradovi

,

aglomeracija

Rusija će ubuduće podupirati razvoj 20 velikih aglomeracija, čime odustaje od politike naseljavanja ruskih prostranstava i poticanja razvoja zabačenih gradića, koju je provodio bivši Sovjetski Savez, navodi se u projektu Kremlja koji u utorak objavljuje poslovni dnevnik "Vedomosti".

"Razvoj malih gradova nema perspektive, treba krenuti drugim putem i omogućiti ubrzano naseljavanje stanovnika u velike gradove kako bismo osigurali novu etapu urbanizacije.'' U dokumentu se navodi da će se "naseljavanje Rusije temeljiti na 20 velikih gradova s više od milijun stanovnika".

S padom broja stanovnika na 142 milijuna sa 148 milijuna, koliko ih je u Rusiji bilo 1991. u trenutku raspada Sovjetskog Saveza, samo šest velikih gradova može računati na blagi porast broja stanovnika do 2025. i 2030. godine. To su Moskva, Sankt Peterburg, Novosibirsk, Nižnij Novgorod, Jekaterinburg i Samara.

Karta urbanih središta koju objavljuje list pokazuje da se tih 20 velikih gradova s više od milijun stanovnika nalazi uglavnom u zapadnom dijelu zemlje i na jugu Sibira. Najveći grad je Moskva s više od 17 milijuna stanovnika, a znatno je manji Sankt Peterburg sa šest milijuna te Vladivostok na Dalekom istoku s 1,2 milijuna stanovnika.

Projekt urbanizacije ne isključuje ipak razvoj novih gradova, njih 50, koji bi mogli niknuti u sklopu novih ulaganja. (hina/metro-portal)

16.11.2010. 14:53:29
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh