Metro-portal.hr

objavljeno 16.11.2010. 14:53:29
PROMJENA POLITIKE

Rusija planira još više naseljavati velike gradove

Naseljavanje Rusije temeljit će se na 20 velikih gradova, dok će se zapustiti razvoj manjih gradova

Moskva
Moskva (Wikipedia)

Rusija će ubuduće podupirati razvoj 20 velikih aglomeracija, čime odustaje od politike naseljavanja ruskih prostranstava i poticanja razvoja zabačenih gradića, koju je provodio bivši Sovjetski Savez, navodi se u projektu Kremlja koji u utorak objavljuje poslovni dnevnik "Vedomosti".

"Razvoj malih gradova nema perspektive, treba krenuti drugim putem i omogućiti ubrzano naseljavanje stanovnika u velike gradove kako bismo osigurali novu etapu urbanizacije.'' U dokumentu se navodi da će se "naseljavanje Rusije temeljiti na 20 velikih gradova s više od milijun stanovnika".

S padom broja stanovnika na 142 milijuna sa 148 milijuna, koliko ih je u Rusiji bilo 1991. u trenutku raspada Sovjetskog Saveza, samo šest velikih gradova može računati na blagi porast broja stanovnika do 2025. i 2030. godine. To su Moskva, Sankt Peterburg, Novosibirsk, Nižnij Novgorod, Jekaterinburg i Samara.

Karta urbanih središta koju objavljuje list pokazuje da se tih 20 velikih gradova s više od milijun stanovnika nalazi uglavnom u zapadnom dijelu zemlje i na jugu Sibira. Najveći grad je Moskva s više od 17 milijuna stanovnika, a znatno je manji Sankt Peterburg sa šest milijuna te Vladivostok na Dalekom istoku s 1,2 milijuna stanovnika.

Projekt urbanizacije ne isključuje ipak razvoj novih gradova, njih 50, koji bi mogli niknuti u sklopu novih ulaganja. (hina/metro-portal)

16.11.2010. 14:53:29
http://metro-portal.hr/rusija-planira-jos-vise-naseljavati-velike-gradove/51288/