« Život
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
KAKO SE ZAŠTITITI

Roštiljanje je zabavno - ali može biti i opasno

Sezona roštiljanja je u punom jeku, ali postoje pravila kojih se treba držati da se ne biste razboljeli ili ozlijedili

Fotografija vijesti
Više o

roštilj

,

roštiljanje

Roštilji mogu dovesti do trovanja zbog nedovoljno termički obrađene hrane, izazvati opekotine, a izgorjelo meso prema nekim istraživanjima može čak pridonijeti razvoju određenih tipova raka.

Ipak ne mora sve biti tako strašno ako se budete držali nekoliko sljedećih savjeta i zaštitili se od opasnosti koje vrebaju iz roštilja.

- Održavajte roštilj čistim. Prije svake upotrebe provjerite je li rešetka dobro očišćena i uklonite eventualne naslage zaostalih masnoća. 

- Za paljenje roštilja koristite drvo ili ugljen, nikako ne petrolej.

- Upoznajte se s roštiljem i provjerite kako funkcionira te se tako zaštite od opekotina

- Ne zaboravite oprati ruke i koristite odvojene daske i za rezanje sirovog i ispečenog mesa. Također, nikako nemojte u istu posudu u kojoj ste prethodno držali sirovo meso, stavljati ispečeno.

- Koristite marinade, jer će tako meso slabije zagorijevati. Meso treba biti u hladnjaku dok se marinira.

- Izbjegavajte meso stavljati na roštilj direktno iz hladnjaka. U tavi ga blago termički obradite, kako ne bi zagorjelo.

- Režite meso na manje komade, kako bi se brže ispeklo.

- Ne dozvolite da meso izgori, jer pougljenjeni komadi imaju  tri potencijalno kancerogene kemikalije.

- Odrežite višak masnoće i uštedite na kalorijama.

- Roštiljajte i povrće koje može biti ukusna alternativa mesu.

- Na kraju roštiljanja, ugasite plamen i uvjerite se da se ugljen potpuno ugasio kako ne biste izazvali požar. 

23.07.2011. 10:10:14
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh