Roštiljanje je zabavno - ali može biti i opasno
Sezona roštiljanja je u punom jeku, ali postoje pravila kojih se treba držati da se ne biste razboljeli ili ozlijedili
Roštilji mogu dovesti do trovanja zbog nedovoljno termički obrađene hrane, izazvati opekotine, a izgorjelo meso prema nekim istraživanjima može čak pridonijeti razvoju određenih tipova raka.
Ipak ne mora sve biti tako strašno ako se budete držali nekoliko sljedećih savjeta i zaštitili se od opasnosti koje vrebaju iz roštilja.
- Održavajte roštilj čistim. Prije svake upotrebe provjerite je li rešetka dobro očišćena i uklonite eventualne naslage zaostalih masnoća.
- Za paljenje roštilja koristite drvo ili ugljen, nikako ne petrolej.
- Upoznajte se s roštiljem i provjerite kako funkcionira te se tako zaštite od opekotina
- Ne zaboravite oprati ruke i koristite odvojene daske i za rezanje sirovog i ispečenog mesa. Također, nikako nemojte u istu posudu u kojoj ste prethodno držali sirovo meso, stavljati ispečeno.
- Koristite marinade, jer će tako meso slabije zagorijevati. Meso treba biti u hladnjaku dok se marinira.
- Izbjegavajte meso stavljati na roštilj direktno iz hladnjaka. U tavi ga blago termički obradite, kako ne bi zagorjelo.
- Režite meso na manje komade, kako bi se brže ispeklo.
- Ne dozvolite da meso izgori, jer pougljenjeni komadi imaju tri potencijalno kancerogene kemikalije.
- Odrežite višak masnoće i uštedite na kalorijama.
- Roštiljajte i povrće koje može biti ukusna alternativa mesu.
- Na kraju roštiljanja, ugasite plamen i uvjerite se da se ugljen potpuno ugasio kako ne biste izazvali požar.
Novi komentar