« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
KAMIONI

Rončević i Bačić u petak sjedaju na optuženičku klupu

USKOK je optužnicu potkrijepio s 390 dokumenata i iskazima 29 svjedoka, a Rončevićeva obrana tvrdi kako se radi o politički motiviranom procesu

(Goran Mehkek/Cropix )
Više o

USKOK

,

Berislav Rončević

,

MORH

,

afera kamioni

,

Ivo Bačić

Na zagrebačkome Županijskom sudu u petak će početi suđenje bivšemu ministru obrane Berislavu Rončeviću i njegovu pomoćniku u MORH-u Ivi Bačiću koje USKOK tereti da su pri kupnji vojnih kamiona 2004. zloporabili položaj i ovlasti te oštetili državni proračun za 10,2 milijuna kuna.

Dvojica bivših visokih dužnosnika prvog bi se dana na suđenju trebala očitovati o optužnici koju je USKOK potkrijepio s 390 dokumenata i iskazima 29 svjedoka.

U dosadašnjem postupku, pri potvrđivanju optužnice i na pripremnom ročištu, obojica su negirala krivnju, a Rončević od početka tvrdi kako je riječ o politički motiviranom procesu.

Uoči suđenja optužio je USKOK da je svjesno zanemarivao i ignorirao dokumente te činjenice koje ne idu u prilog optužnici.

Rončevićeva obrana tvrdi da MAN-ovi kamioni nisu ispunjavali tražene tehničke karakteristike kao što tvrdi USKOK.

Mediji nagađaju da će zbog tog prijepora ključnu ulogu na suđenju imati vještaci koji bi trebali točno utvrditi tehničke karakteristike i vrijednosti vozila.

Rončevića i Bačića tereti se da su od tvrtke "Eurokamioni" kupili 39 vojnih kamiona "iveco" za 34,4 milijuna kuna, što je 10,2 milijuna kuna više od najniže cijene koju je na natječaju ponudila zagrebačka tvrtka "Man Importer".Spornu nabavu kamiona u javnosti je 2005. tijekom predizborne predsjedničke kampanje prvi spomenuo predsjednik države Stjepan Mesić. Mediji i oporba često su kupnju kamiona navodili kao primjer korupcije, a iz HDZ-a su odgovarali da je afera izmišljena.

Sredinom veljače prošle godine osnovano je i saborsko istražno povjerenstvo u kojem je HDZ-ova većina, bez oporbenih članova, zaključila da nije bilo nezakonitosti ili korupcije te da je Rončević, koji od početka afere odbija sve optužbe, oklevetan, a javnost dezinformirana.

Iako se o navodnim nezakonitostima počelo pričati 2005., USKOK je policijsku istragu zatražio tek u prosincu 2008. Policija je u ožujku i travnju prošle godine dostavila posebna izvješća, no kako nije utvrđena ničija konkretna kaznena odgovornost, USKOK je zatražio nastavak istrage i vještačenja.

Tijekom saborske rasprave o aferi kamioni otkrilo se i da Državni ured za reviziju 2005. DORH-u nije podnio cjelovito nego skraćeno izvješće o poslovanju MORH-a u 2004. u kojemu nije bilo nalaza o spornoj nabavi kamiona.

Rončević je na čelu MORH-a bio od 2003. do početka 2008., kada je imenovan ministrom unutarnjih poslova, a s te je dužnosti smijenjen u listopadu 2008. nakon ubojstva odvjetničke vježbenice Ivane Hodak.

Inače, istog dana kada počne suđenje Rončeviću, na Zrinjevcu će se nastaviti i sudski postupak protiv Mladena Šlogara, beskućnika optuženog za ubojstvo Ivane Hodak.

Drugi raspravni dan u slučaju "kamioni" zakazan je, pak, za 3. veljače kada bi na zagrebačkom Županijskom sudu trebalo početi suđenje šestorici optuženih za ubojstvo novinara i suvlasnika tjednika "Nacional" Ive Pukanića i njegovog suradnika Nike Franjića. (hina/metro-portal)

27.01.2010. 15:04:22
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh