« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
JADRANKA KOSOR:

Vlada ne može isplatiti plaće radnicima Đakovštine

Slavonci su sudjelovali u sanaciji brodogradilišta, hotela i banaka, ali kada oni dođu na red otvara se Pandorina kutija, poručili su iz HDSSB-a

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Bruno Konjević/Cropix)
Više o

Vlada

,

Sabor

,

Jadranka Kosor

,

harač

,

Đakovština

Premijerka Jadranka Kosor kazala je danas kako vlada ne može isplatiti plaće radnicima Đakovštine, jer bi to "otvorilo Pandorinu kutiju", ali i naglasila kako će inzistirati da se otkrije tko je odgovoran za "ordinarnu pljačku državnih zaliha".

"Tražimo odgovornost za vođenje ovakvih sustava, pogotovo kad se dogodi ordinarna pljačka državnih zaliha", odgovorila je Kosor Ivanu Drmiću (HDSSB), koji ju je upitao što namjerava poduzeti u vezi s tom tvrtkom.

Nezadovoljan njezinim odgovorom, Drmić je podsjetio da su Slavonci sudjelovali u sanaciji brodogradilišta i hotelskih poduzeća i banaka. "Kada mi dođemo na red, odjednom se otvara Pandorina kutija", spočitnuo je Drmić.

Premijerka je odbacila tvrdnje SDP-a da vlada od početka krize nije donijela ni jednu mjeru kojom bi građane i gospodarstvo zaštitila od krize, pozivajući SDP-ovce da predlože na čemu bi konkretno smanjivali javnu potrošnju.

Kosor nije željela odgovoriti na pitanje Gordana Marasa (SDP) koji ju je tijekom saborskog aktualnog prijepodneva upitao smatra li se uspješnom premijerkom, unatoč tome što je lani bez posla ostalo 73 tisuće ljudi, a BDP-a pao za 6,2 posto.

"Ako bih gledala na istraživanja koja pokazuju da ova vlada uživa najveću potporu ikad i ima najbolje ocjene građana ili istraživanjima po kojima sam prva na listi popularnosti političara, mogla bih potvrdno odgovoriti na to pitanje. Međutim, ne razmišljam dnevno o tome jesam li popularna", kazala je Kosor, ponovivši da je vlada lani javnu potrošnju uspjela smanjiti za sedam milijardi kuna.

"Vaša je politika na predsjedničkim izborima dobila 12 posto", uzvratio joj je Maras, ističući kako "građani nemaju ništa od odlučnosti premijerke da smijeni sve Sanaderove ljude u HDZ-u".

Dragica Zgrebec (SDP) upozorila je da dnevno bez posla ostaje 518 ljudi, a da je vlada u trenutku 6-postotnog pada BDP-a povećala državni proračun. Zgrebec je zato zatražila žurni rebalans proračuna. "Recite što konkretno predlažete - smanjenje mirovina i plaća ili oporezivanje i manjih dohodaka od 3.000 kuna", upitala ju je premijerka Kosor. Odbacila je ocjenu da je gospodarstvo u sveopćem kolapsu, ali i naglasila kako vlada ne bježi od problema nego ih nastoji riješiti, a SDP je pozvala da i sam pomogne u tome.

Davora Bernardića (SDP) zanimalo je koliko je država uprihodovala od posebnog kriznog poreza, a ustvrdio je da su "uvođenje harača, trošarina na mobilnu telefoniju i povećanje PDV-a jedine ekonomske mjere vlade u proteklih šest mjeseci".

Premijerka Jadranka Kosor uzvratila mu je da je vlada učinila puno konkretnih i vidljivih pomaka, da je kroz mjere štednje u javnim poduzećima uštedjela 1,5 milijardi kuna, a državnu potrošnju smanjila za gotovo sedam milijardi.

"Osobno smatram da nikome ništa nisam uzela", kazala je Kosor, ističući kako je uvođenje kriznog poreza jedna od preteških odluka koje ni jednom premijeru ne daju spavati od brige. Podsjetila je, međutim, da su ranjive skupine pošteđene tog poreza.

Nezadovoljan odgovorom, Bernardić je naveo da 3.000 kuna koje građani godišnje izdvajaju za krizni porez znači 1000 kilograma brašna, 500 litara mlijeka i 250 litara ulja manje godišnje. (hina/metro-portal)

27.01.2010. 15:18:54
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh