« Muškarci
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
TRANSFORMACIJA

Rođenje djeteta smekšava frajere

Poznato je da se rođenjem djeteta dotada divlji i razuzdani muškarci, poznati kao frajeri, dramatično promijene. A sada su znanstvenici otkrili zašto je to tako.

Više o

djeca

,

očevi

,

razina testosterona

,

testosteron

,

frajeri

Istraživanje je pokazalo da nakon što se dijete rodi razina testosterona kod očeva smanji se za trećinu i zbog toga procesa, na površinu, izlazi njihova nježna strana.

Christopher Kuzawa, suautor istraživanja sa sveučilišta Northwestern iz Chichaga, smatra da su ljudi su drugačiji od ostalih sisavaca zbog toga što se brinu o svojem pomlatku više od jednog desetljeća, piše Telegraph.

„Odgajanje ljudskog potomka zahtjeva ogroman trud obaju roditelja, a naše istraživanje pokazuje da su očevi biološki predodređeni kako bi pomogli" kaže Christopher Kuzawa.

Prema istraživanju najveći pad testosterona zabilježen je kod muškaraca koji su aktivno sudjelovali u brzi o tek rođenom djetetu.

No efekt nije trajnog vijeka. Razina testosterona se ponovno počinje polako povećavati nakon nekoliko mjeseci, doduše, ne vraća se na razinu prije očinstva.   

 „Vidjeti ovakve dramatične promjene u obiteljskom životu je intrigantno. Ako se prihvati ideja da muškarci sa sniženom razinom testosterona su skloniji monogamiji i brizi o potomstvu to bi imalo nekakvog evolucijskog smisla", smatra Dr Allan Pacey, sa sveučilišta u  Sheffieldu. No, Dr. Pacey naglašava da bi trebalo detaljnije proučiti vezu između ponašanja i razine testosterona.

Tim je proveo istraživanje na 624 muškarca kroz period od četiri i pol godine, te su ustanovili da se razina testosterona prosječno smanjila za 34 posto.
13.09.2011. 10:01:04
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh