« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 10 godina i 1 mjesec
DOBAR SAVJET

Riješite se gladi vlaknima

Novo istraživanje pokazuje kako je konzumacija hrane bogate vlaknima povezana s boljom kontrolom osjeta gladi

Dobar doručak pokreće dan
Dobar doručak pokreće dan (Arhiva)
Više o

zdrava prehrana

,

cjelovite žitarice

,

bobičasto voće

,

vlakna

,

artičoke

,

mahunarke

,

grahorice

Vlakna su blagotvorna za našu probavu, to je odavno dokazano, jer nam daju osjećaj sitosti koji je sada i dokazan u istraživanju londonskog Imperial Collegea. 

Eksperimenti su pokazali da unos vlakana rezultira proizvodnjom acetata u organizmu, a oni modificiraju stanice mozga koje sudjeluju u kontroli osjeta gladi. Ključnu ulogu u ovom procesu igra hipotalamus, tvrde istraživači.

Naime, acetat je masna kiselina koju proizvode bakterije u debelom tijelu nakon konzumacije hrane bogate biljnim vlaknima. 

Na ovaj se način može učinkovito kontrolirati i glad i tjelesna masa, pa je važna zdrava i uravnotežena prehrana u kojoj ima dovoljno cjelovitih žitarica, mahunarki, orašastih plodova, povrća i voća koje je bogato vlaknima. 

Dnevni unos vlakana za žene treba biti barem 25 grama, dok je muškarcima potrebno bitno više, između 30 i 38 grama. 

Najbolji izvori vlakana su bobičasto voće, grahorice, mahunarke, smokve i šljive, a možemo ih pronaći i u artičokama, bundevama, cjelovitim žitaricama, gljivama, krumpiru, kukuruzu, šparogama, voću i zelenom lisnatom povrću.

Započnite dan mueslima od cjelovitih žitarica s bobičastim voćem i gladi neće biti gotovo do ručka.

07.05.2014. 09:05:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh