« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 10 godina i 1 mjesec
LOOL

Smijeh je jednako učinkovit kao meditacija

Ako nemate vremena za meditaciju, umjesto toga jednako dobro će poslužiti i nekoliko minuta gromoglasnog smijeha

Smijeha nikad dosta
Smijeha nikad dosta (Shutterstock)
Više o

meditacija

,

smijeh

,

moždani valovi

Meditacija je sjajna stvar, no često jednostavno nemamo dovoljno vremena ili mogućnosti osamiti se dovoljno dugo da bismo u miru mogli meditirati. Novo istraživanje provedeno na Sveučilištu Loma Linda pokazalo je da postoji jednostavna i učinkovita alternativa - smijeh.

Blagotvoran utjecaj smijeha poznat je odavno, a istraživanje provedeno na studentima kojima su moždani valovi snimani elektroencefalogramom tijekom gledanja duhovnih, smiješnih ili uznemirujućih video sadržaja. 

Pokazalo se da tijekom gledanja smiješnih videa u mozgu dolazi do pojave gama valova, istih koji se postižu tijekom meditacije, dok je gledanje duhovnih video sadržaja proizvodilo više alfa valova koje se inače povezuje s odmorom.

Uznemirujući video sadržaji utjecali su na povećanje ravnih valova koji se inače pojavljuju kad se osjećamo tjeskobno.

Istraživači objašnjavaju da je gama jedina frekvencija koja ima utjecaja na sve dijelove mozga, pa tako zapravo pokrećemo cijeli mozak kad se smijemo. U tom stanju mozak je potpuno sinhroniziran što uzrokuje bistrije razmišljanje, poboljšanu koncentraciju i zadovoljstvo.

Najbolja stvar je činjenica da ćete osjećati sve više pogodnosti što ćete se više smijati, kažu znanstvenici koji to uspoređuju s vježbanjem.

Uz to, smijeh je sjajan antidepresiv, pomaže u borbi protiv upala i smanjuje rizik od srčanih bolesti. 

07.05.2014. 13:53:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh