« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
PROMIJENITE ISHRANU

Riblje ulje - napitak vječnoga života

Ljudi koji jedu ribu čije ulje sadrži puno omega-3 masnih kiselina dulje žive i zdraviji su

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Deviantart)
Više o

riba

,

lan

,

pastrva

,

soja

,

losos

,

ulje

,

omega-3 masne kiseline

,

skuša

,

haringa

,

lješnjak

Istraživači su uvjereni da bi riblje ulje moglo predstavljati ključ za dulji i zdraviji život. Prema njihovim tvrdnjama omega-3 masne kiseline iz ribljeg ulja mogu imati izravan utjecaj na životni vijek ljudskih stanica.

Znanstvenici sa Sveučilišta California iz San Francicsa promatrali su utjecaj ovih kiselina na 608 pacijenata sa srčanim problemima. Pokazalo se da je veća razina omega-3 masnih kiselina u tijelu smanjila oštećenja na telomerima, malenim „kapama" na krajevima kromosoma koji štite od upala i ostalih procesa starenja.

Dulji telomeri predstavljaju pokazatelje da ste biološki mlađi i zdraviji. Kako starimo, tako se telomeri skraćuju i postajemo podložniji raznim bolestima. Znanstvenici su uvjereni kako je ovaj proces skraćivanja telomera glavni uzrok nastanka bolesti koje su povezane s poodmaklom dobi.

Na početku studije spitivani su telomeri bijelih krvnih zrnaca kod spomenutih pacijenata. Zatim se isto testiranje provelo pet godina kasnije pri čemu se otkrila izravna povezanost s oimega-3 masnim kiselinama, stoji u izvješću časopisa Journal of the American Medical Association.

Oni pacijenti koji su unosili najmanje omega-3 masnih kiselina brže su starili, odnosno telomeri su im se brže skraćivali.

Voditelj istraživanja dr. Ramin Farzaneh-Far kaže da su se identični rezultati pojavili i kod testiranja s životinjama.

Zato jedite sardine, pastrve, skušu, haringu i lososa ali i soju, lan, uljanu repicu, sjemenke bundeve i lješnjake.

20.01.2010. 10:53:59
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh