« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
NESIGURNA ALTERNATIVA

Elektroničke cigarete ipak štete?

Znanstvenike zabrinjava nedostatak podataka o neškodljivosti elektroničkih cigareta, unatoč njihovoj rastućoj polularnosti u javnosti, upozorila su dvojica grčkih stručnjaka

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (DeviantArt)
Više o

elektroničke cigarete

,

štetnost

Oni su u British Medical Journalu napisali da je bez dodatnih istraživanja nemoguće znati imaju li e-cigarete više štete nego li koristi. 

Sumnje u njihovu štetnost potaknule su neke znanstvene studije, no proizvođači tvrde da su e-cigarete zdrava zamjena za one prave i da pušači mogu udisati nikotin bez katrana, duhana i ugljičnog monoksida. Autori članka ipak savjetuju pušačima da ih prestanu koristiti dok se u roku godine dana ne završe studije o sigurnosti koje se upravo provode.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) također je među onima koji dijele zabrinutost tom novom vrstom pušačkog nadomjestka, kao i američke vlasti koje su zaplijenile brojne pošiljke. Pa ipak, e-cigarete su kao "pušačka alternativa" lako dostupne putem interneta ili ih se može kupiti na mjestima poput barova i klubova, te u Britaniji u robnim kućama Harrodsa ili na letovima Ryanaira.

Grčki znanstvenici Andreas Floris i Dimitris Oikonomu napisali su da su dosad provedene svega tri studije o e-cigaretama.

U prvoj, američka administracija za hranu i lijekove izrazila je zabrinutost nakon što je otkrila da se u e-cigaretama različitih proizvođača emitiraju različite količine nikotina u svakom udisaju. FDA je u njima također pronašla i tragove snažnih kancerogenih kemikalija.

U drugoj studiji, grčki zdravstveni istraživački institut Demokritos zauzeo je neutralan stav prema tim proizvodima. U trećoj studiji, novozelandske privatne zdravstvene kompanije Health, također su pronađeni tragovi kancerogenih kemikalija, ali je zaključeno da ih se u usporedbi s pravim cigaretama svakako treba preporučiti jer su zdravstveni rizici puno manji.

Manjak analiza, kao i različiti rezultati i pronađene kemikalije, ukazuju na potrebu opsežnijih studija, napisali su grčki znanstvenici. (hina/metro-portal)

20.01.2010. 13:23:18
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    sean
    21.05.2010. 17:35
  2. avatar
    Marija F
    08.07.2012. 12:42
    FDA je korumpirana do korjena i nije nikakvo mjerilo. Puno korisnih stvari se moze procitati ovdje: www.vaperclub.org
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh