« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
ZLATNA TEKUĆINA

Pivo kao posljednja nada u borbi protiv raka?

Ako pred kraj radnog dana volite popiti čašu vina, možda bi ste radije trebali razmisliti o krigli pive

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Deviant Art)
Više o

pivo

,

Rak

,

supstanca

Naime, istraživači s Njemačkog instituta za rak u Heidelbergu, otkrili su da pivo sadrži snažnu molekulu koja pomaže u prevenciji raka dojke i prostate.

Supstanca po imenu xanthohumol, nalazi se u hmelju, a blokira pretjeranu aktivnost testosterona i estrogena. Također pomaže u prevenciji oslobađanja proteina PSA koji potiče širenje raka prostate.

Znanstvenici su dugo znali da supstance iz hmelja pomažu blokirati estrogen. Ipak, ovo je prvi put da je otkriveno kako utječu i na testosteron. "Istraživanje je još u fazi razvoja, no nadamo se kako ćemo tijekom eksperimenata uspjeti dokazati da xanthohumol aktivno pomaže u borbi protiv raka prostate", objašnjava dr. Clarissa Gerhauser iz Instituta. Ako se pokaže uspješnim, xanthohumol bi se jednog dana mogao upotrebljavati kao lijek u borbi protiv raka.

A koja piva bi mogla imati najveći udio xanthohumola? "Hmelj pivi daje njegov gorak okus, stoga tradicionalna piva sadrže više ove supstance za razliku od svijetlih lager", objašnjava Ben McFarland, autor knjige Najbolja svjetska piva.
17.01.2010. 17:24:18
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh