« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 8 godina i 3 mjeseca
UŽITAK BEZ MESA

Recept za veganski hamburger u kojem ćete uživati

U boljim trgovinama možete naći razne varijante veganskih hamburgera, ali one se nekako čine prepune nepotrebnim sastojcima i kao da su previše obrađene

Veganski hamburger
Veganski hamburger (Deviantart - ilustracija)
Više o

veganski hamburger

,

veganci

,

veganski recepti

,

veganska hrana

Pretpostavimo da ste vegan. Zašto biste jeli nešto što je zamjena za nešto što uopće ne želite jesti? U prijevodu, zašto biste jeli veganski hamburger umjesto goveđeg (osim očite činjenice da ne jedete meso)?  Većini ljudi veganske alternative mesu predstavljaju pravi misterij i nešto sasvim čudno, ali čini se da je to ipak najviše stvar umne percepcije. Riječ 'hamburger' nekim veganima nikako ne sjeda zbog čega ga izbjegavaju pa stoga ne bi bilo loše drugačije gledati na to jelo. Umjesto kao na hamburger, na vegansku varijantu gledajte kao na kolač od graha, pločicu od sjemenki ili spljoštene povrtne okruglice. Istina, ovo su više semantičko-lingvističke promjene, ali i one su katkada sve ono što je potrebno da promijenimo mišljenje.

U boljim trgovinama možete naći razne varijante, ali one se nekako čine prepune nepotrebnim sastojcima i kao da su previše obrađene. U nastavku ćemo vam ponuditi recept koji sami možete isprobati kod kuće. U njemu nema jaja kao vezivnog sredstva tako da je hamburger 100 posto veganski:

Sastojci:

 

  • 4 žličice sjemenki lana
  • 12 žlica vode (ili povrtnog temeljca)
  • Konzerva slanutka, osušiti ga i isprati (500+ mililitara)
  • Pola žličice soli
  • Pola žličice crnog papra
  • Svježe trave - bosiljak, kopar...
  • 1 luk, isjeckan
  • Izribana kora jedne manje naranče
  • 100 grama špinata, maslačka ili rikole
  • 100 grama preprženih krupnijih krušnih mrvica
  • 1 žličica maslinova ulja

 

 

Postupak:

 

  1. Pomiješajte vodu sa sjemenkama lana dok ne dobijete želatinastu masu.
  2. Zatim pomiješajte tu smjesu sa slanutkom, soli i paprom u blenderu sve dok ne dobijete kremastu masu, ali još uvijek s grudicama.
  3. Stavite u zdjelu i dodajte luk, trave i zeleno povrće, lagano miješajte i dodajte krušne mrvice. Ostavite mješavinu da odstoji nekoliko minuta.
  4. Sada imate masu koju je lako oblikovati u hamburgere debljine 2,5 centimetara. Ako je masa previše suha,dodajte malo vode. Ako je previše gnjecava, dodajte krušnih mrvica
  5. Uzmite deblju tavu, stavite ulja da se dobro zagrije. Stavite hamburgere, pokrijte i pržite ih na laganoj vatri do sedam minuta ili dok se dno ne počne zlatniti ili smeđiti, zatim okrenite na drugu stranu.
  6. Ako ih želite peći na roštilju, obje strane premažite maslinovim uljem i pecite 4 minute svaku stranu.

 

04.07.2011. 13:10:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh