« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 3 godine i 1 mjesec
MLJAAC

Recept za najbolje zagorske štrukle

Donosimo vam recept za najbolje zagorske štrukle koji nam je otkrila Mirjana Špoljar

Pravi štrukli ;)
Pravi štrukli ;) (Arhiva)
Više o

recept

,

najbolji recepti

,

štrukli

,

zagorski štrukli

Postoje okusi koji nas, ma koliko godina imali, vraćaju u djetinjstvo. Za neke od nas to je miris toplog mlijeka koje smo sa šećerom pili za doručak, a za neke su to čokoladne bananice koje smo potajno jeli prije ručka, skrivajući se od mame i tate. Ukusi su različiti, ali mnogi će se složiti da se ništa ne može usporediti s kremastom teksturom i neodoljivim okusom bakinih domaćih štrukli sa sirom koji će zauvijek biti simbol bezbrižnih dječjih dana - onih koji su obilježeni najljepšim uspomenama.

Uvjerenje u to da ništa ne može zamijeniti umijeće tih starih ruku koje brižno mijese i razvlače mekano tijesto, u sve dodajući svoj tajni (a opet tako dobro poznati) sastojak - ljubav, poljuljala je Mirjana Špoljar koja je polaznicima #KenwoodKuha radionice otkrila svoj recept za zagorske štrukle sa sirom. Tako je u maloj školi slastičarstva, pod Mirjaninim budnim okom, osam novopečenih slastičara u subotu uvježbalo vještinu pripreme ovog tradicionalnog bakinog jela.

Vježbenici, među kojima su se našli i Zrinka Zekulić, na Instagramu poznatija kao Gladuša i Anita Vukušić Cervar iz Mini Chefa, zajedničkim su snagama dokazali kako je ipak moguće rekreirati okus bakinih štrukli. U tome su im pomogli savjeti naše renomirane i svjetski nagrađivane slastičarke, kao i vjerni pomoćni kuhari - Kenwood kuhinjski uređaji. Ako se i sami želite prisjetiti neodoljivog okusa bakinih štrukli, u nastavku vam donosimo recept.

Za tijesto će vam trebati 50 dekagrama glatkog i 20 dekagrama oštrog brašna, jedan decilitar ulja, jedan dekagram soli, jedno jaje i malo mlake vode.

  1. Za početak sve sastojke umijesite u glatko tijesto, pazeći na to da ne bude niti pretvrdo, niti premekano.

  2. Kada ste izradili tijesto, prebacite ga na pobrašnjenu podlogu i umijesite ga u glatku kuglu.

  3. Tijesto zatim premažite uljem i ostavite ga da „odmori" 35 minuta na sobnoj temperaturi.

Za to vrijeme napravite nadjev od sira za koji će vam biti potreban jedan kilogram svježeg kravljeg sira, četiri jajeta, 1.5 dekagrama soli i sedam dekagrama oštrog brašna.

  1. Sir izmiješajte sa solju, a zatim lagano dodajte jaja.

  2. Kada se smjesa spoji, lagano dodajte brašno.

Kada je tijesto dovoljno mirovalo, prebacite ga na pobrašnjeni stolnjak i počnite ga nježno razvlačiti od sredine prema rubovima stola, da bude što tanje. Kada ste postigli željenu debljinu, odrežite krajeve tijesta pomoću noža, a zatim po tankom tijestu stavite nadjev od sira.

  1. Pomoću slastičarske palete razmažite nadjev širine 10 cm po cijeloj dužini tijesta pa preklopite ostatkom tijesta koje ste razvukli izvan ruba stola i zarolajte.

  2. Pomoću tanjura izrežite štrukle na željenu veličinu pa ih kuhajte u kipućoj vodi u koju ste dodali malo octa, ulja i soli. Štrukle kuhajte na laganoj vatri sve dok ne isplivaju na površinu i, nakon toga, još jednu do dvije minute.

  3. Kada štrukle budu dovoljno kuhane, stavite ih u vatrostalnu posudu i zalijte ih vrhnjem.

  4. Sve pecite u pećnici koju ste prethodno zagrijali na 180°C oko 35 minuta, odnosno, dok vaši domaći štrukli ne dobiju zlatnu boju.

Kada budu gotovi, možete ih servirati s maslacem i krušnim mrvicama. Ako vam ta opcija zvuči primamljivo, Mirjana predlaže da na maslacu prepržite krušne mrvice sve dok ne postanu lagano smeđe pa zatim ugasite vatru i stavite svoje štrukle na pripremljenu smjesu. Ako volite kremastu teksturu jela, na vrh svake štrukle možete staviti i malo kiselog vrhnja. Za kraj se ušuškajte u omiljenu dekicu i uživajte u remek djelu svojih ruku, prisjećajući se najljepših uspomena i iščekujući novu #KenwoodKuha radionicu koja će vam donijeti jednako (ako ne i više) neodoljive recepte.

15.11.2021. 13:00:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    16.11.2021. 08:54
    Super
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh