« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 2 mjeseca i 13 dana
FORA

Finci uzgojili kavu u bioreaktoru

Kavoljupci će ubuduće možda ispijati kavu proizvedenu u Petrijevoj zdjelici, a ne na plantaži, kažu finski znanstvenici koji se nadaju da su u laboratoriju uspjeli uzgojiti održivu kavu

Zanimljivo
Zanimljivo (Arhiva)
Više o

kava

,

bioreaktor

- To je doista prava kava jer u ovom proizvodu nema ničega osim - kave, kaže Heiko Rischer, pokazujući zdjelicu punu smeđeg praha. On i njegovi kolege iz finskoga Tehničkog istraživačkog instituta VTT vjeruju da će se proizvodnjom ovakve kave izbjeći brojni problemi u okolišu koje izaziva masovna proizvodnja jednog od najpopularnijih napitaka u svijetu.

Njihova kava nije samljevena iz zrnja, već je uzgojena iz skupine stanica biljke kave u strogo kontroliranim uvjetima u bioreaktoru. Kad se preprži, prah se može pripremati na potpuno jednak način kao i konvencionalna kava.

Kava je problematična

Rischerova skupina koristila se istim načelima stanične poljoprivrede kakva se koriste za proizvodnju mesa u laboratoriju i ne uključuju klanje stoke. Takvo je meso prošle godine u Singapuru dobilo odobrenje za prodaju.

- No kava je problematičan proizvod, djelomično i zbog toga jer su zbog porasta globalnih temperatura postojeće plantaže manje plodonosne pa uzgajivači krče šume da bi osigurali mjesto za nove usjeve. Tu je i problem prijevoza, kao i upotreba fosilnih goriva. U potpunosti ima smisla tražiti alternativu, smatra Rischer. 

Tim sada provodi analizu o tomu u kolikoj bi mjeri bilo održivo masovno proizvoditi kavu u laboratoriju, no Rischer vjeruje da bi za takav proces trebalo manje radne snage i manje troškova nego za konvencionalnu kavu. 

14.11.2021. 15:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh