Recept za domaće kroasane
Priprema nije sasvim jednostavna, ali se trud isplati - domaći kroasani su puno finiji od kupovnih
Zaželjeli ste se stvarno dobrih kroasana? Ukoliko ne možete skočiti do Francuske, a niste zadovoljni ponudom u pekarama, pokušajte ih napraviti sami. Priprema je dugotrajna, ali se svaki trud isplati - računajte s oko 40 minuta aktivne i 260 minuta pasivne pripreme tijekom koje se tijesto diže.
Sastojci (za 4 porcije)
250 g maslaca
25 g kvasca (svježeg)
500 g brašna
125 g mlijeka
50 g dodatnog brašna
12 g soli
200 g vode
40 g šećera
Priprema
Prije početka pripreme tijesta potrebno je maslac i kvasac ostaviti sat vremena na sobnoj temperaturi.
1. 500 g brašna pomiješati sa soli
2. Vodu, mlijeko i šećer zagrijati (u mikrovalnoj) te dodati kvasac da se rastopi
3. Napraviti malu rupu u sredini brašna te u nju uliti tekućinu s kvascem
4. Miješati dok tijesto ne postane jednoliko i glatko
5. Pokriti i ostaviti da odstoji 30 minuta
6. U međuvremenu, 250 g maslaca pomiješati s 50 g brašna
7. Nakon 30 minuta, još jednom izmijesiti tijesto te ga podijeliti na četiri jednaka dijela
8. Također na četiri dijela rasporediti maslac s brašnom
9. Izvaljati pojedine dijelove tijesta (do veličine A4)
10. Po svakom dijelu po sredini rasporediti jednu porciju maslaca (do veličine razglednice)
11. Preklopiti tijesto, prvo po dužini (lijevu i desnu dulju stranu preklopiti do sredine tijesta) pa po širini (kraće strane) tako da maslac ne iscuri van (prethodno malo namočiti tijesto)
12. Zamotati tijesto u prozirne folije za domaćinstvo te ga odložiti u hladnjak gdje mora odstajati najmanje četiri sata
13. Nakon četiri sata (ili više) izvaljati porciju tijesta dok ne poprimi duguljasti oblik (ukoliko je maslac pretvrd, ostaviti tijesto 10-tak minuta na sobnoj temperaturi; ukoliko je tijesto ljepljivo, nije dovoljno stajalo)
14. Redovito posipavati brašnom za vrijeme valjanja, namočiti i ponovno preklopiti kraće strane (NE i duge), vratiti u folije, a zatim i u hladnjak
15. Isti postupak ponoviti 2-3 puta (kako bi tijesto postalo slojevito)
16. Na kraju, ponovno izvaljati tijesto te izrezati trokute koje je potrebno namočiti i zarolati (po želji ih napuniti marmeladom ili čokoladom)
Pečenje
1. Sirove kroasane premazati mješavinom bjelanjka i mlijeka
2. Rasporediti po limu za pečenje (svakako ostaviti između dovoljno mjesta)
3. Peći 15-20 minuta na 190 stupnjeva u zagrijanoj pećnici
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
Već dugo tražim neki dobar recept za kroasane...
svakako cu isprobati :)
hvala puno na receptu :)
Treba napomenuti da ne moraju da se ivice uvlace na unutra, mog ostati i prave
Novi komentar