« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
SAVRŠEN DORUČAK

Recept za domaće kroasane

Priprema nije sasvim jednostavna, ali se trud isplati - domaći kroasani su puno finiji od kupovnih

Kroasani
Kroasani (Free Digital Photos/Wikipedia)
Više o

recepti

,

fini recepti

,

kroasani

Zaželjeli ste se stvarno dobrih kroasana? Ukoliko ne možete skočiti do Francuske, a niste zadovoljni ponudom u pekarama, pokušajte ih napraviti sami. Priprema je dugotrajna, ali se svaki trud isplati - računajte s oko 40 minuta aktivne i 260 minuta pasivne pripreme tijekom koje se tijesto diže.

Sastojci (za 4 porcije)

250 g maslaca
25 g kvasca (svježeg)
500 g brašna
125 g mlijeka
50 g dodatnog brašna
12 g soli
200 g vode
40 g šećera

Priprema

Prije početka pripreme tijesta potrebno je maslac i kvasac ostaviti sat vremena na sobnoj temperaturi.

1. 500 g brašna pomiješati sa soli
2. Vodu, mlijeko i šećer zagrijati (u mikrovalnoj) te dodati kvasac da se rastopi
3. Napraviti malu rupu u sredini brašna te u nju uliti tekućinu s kvascem
4. Miješati dok tijesto ne postane jednoliko i glatko
5. Pokriti i ostaviti da odstoji 30 minuta
6. U međuvremenu, 250 g maslaca pomiješati s 50 g brašna
7. Nakon 30 minuta, još jednom izmijesiti tijesto te ga podijeliti na četiri jednaka dijela
8. Također na četiri dijela rasporediti maslac s brašnom
9. Izvaljati pojedine dijelove tijesta (do veličine A4)
10. Po svakom dijelu po sredini rasporediti jednu porciju maslaca (do veličine razglednice)
11. Preklopiti tijesto, prvo po dužini (lijevu i desnu dulju stranu preklopiti do sredine tijesta) pa po širini (kraće strane) tako da maslac ne iscuri van (prethodno malo namočiti tijesto)
12. Zamotati tijesto u prozirne folije za domaćinstvo te ga odložiti u hladnjak gdje mora odstajati najmanje četiri sata

Kroasani

13. Nakon četiri sata (ili više) izvaljati porciju tijesta dok ne poprimi duguljasti oblik (ukoliko je maslac pretvrd, ostaviti tijesto 10-tak minuta na sobnoj temperaturi; ukoliko je tijesto ljepljivo, nije dovoljno stajalo)
14. Redovito posipavati brašnom za vrijeme valjanja, namočiti i ponovno preklopiti kraće strane (NE i duge), vratiti u folije, a zatim i u hladnjak
15. Isti postupak ponoviti 2-3 puta (kako bi tijesto postalo slojevito)
16. Na kraju, ponovno izvaljati tijesto te izrezati trokute koje je potrebno namočiti i zarolati (po želji ih napuniti marmeladom ili čokoladom)

Pečenje

1. Sirove kroasane premazati mješavinom bjelanjka i mlijeka
2. Rasporediti po limu za pečenje (svakako ostaviti između dovoljno mjesta)
3. Peći 15-20 minuta na 190 stupnjeva u zagrijanoj pećnici

24.11.2010. 19:39:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    marushka
    24.11.2010. 20:06
    Super, hvala na receptu. :)
    Već dugo tražim neki dobar recept za kroasane...
  2. avatar
    xena
    27.11.2010. 12:30
    probala sam recept i super su mi ispali. tijesto mi je na pocetku bilo ljepljivo pa treba dodavat dosta brasna, i koristila sam cijelu kockicu germe. brinulo me malo ovo preklapanje ali je stvar zapravo dosta logicna kad radite. od jednog tog paketica/porcije ispadnu 3-4 kroasana, tako da sam iskoristla dvije a ostale zamrznula za iduci puta. tijesto sam pripremila dan prije pa mi je cijelu noc stajalo u frizideru, ujutro sam onda samo radila ova preklapanja kako je opisano :))) stvarno jako fino!
  3. avatar
    jacy
    15.12.2010. 17:21
    isprobano! super su
  4. avatar
    maria
    09.02.2011. 19:02
    zvuci jako dobro,..
    svakako cu isprobati :)
    hvala puno na receptu :)
  5. avatar
    arnela
    15.05.2012. 11:09
    ok
  6. avatar
    Aleksandra
    22.03.2013. 20:53
    Super su kroasani, mi smo napravili video kako se pripremaju, ako vas interesuje, mozemo Vam poslati video.
  7. avatar
    Aleksandra
    30.03.2013. 02:13
    Ovi domaci kroasani su vrh, bolji nego original
    Treba napomenuti da ne moraju da se ivice uvlace na unutra, mog ostati i prave
  8. avatar
    ankica
    01.10.2013. 11:32
    Isprobala jako puno različitih recepata, ali još uvijek tražim. Svakako ću isprobati i ovaj. Pretežno svi budu savršeni dok su topi, ali drugii dan su malo tvrđi a to je ono što ne želim.imam jedno pitanje koliko je to tekućine u dcl koja se ovdje računa u gramima.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh