« Kultura
objavljeno prije 9 mjeseci i 10 dana
OSVRT

Različita lica svijeta

Slikar uz pomoć namjerno odabranih erotskih tema prikazuje, opisuje surovost stvarnosti i bez izglednosti stanja pojedinaca

Damir Medvešek
Damir Medvešek (Arhiva)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

osvrt

,

Damir Medvešek

Akademski slikar Damir Medvešek, autor vrlo složenog, bogatog likovnog opusa, od slika do scenografija, nedavno je kreirao izazovni ciklus crteža, s motivom muškaraca i žena u vrlo kompleksnom podređenom položaju , izvedeno u olovci, u varijanti klasične figuracije, jasne i nedvosmislene.

Riječ je o nizu crteža s motivima mladih i privlačnih osoba u submisivnim situacijama, koji simbolično dočaravaju današnju nemoć čovjeka, i muškarca i žene, unatoč jasno deklariranim sveopćim slobodama i dopuštenjima, bile u pitanju emocije ili svakodnevna realnost.

Koliko je pojedinac danas stvarno neslobodan?

Ovisi, je li se sam doveo u taj podređeni položaj, zbog raznih razloga ili uzroka ili je njegova pozicija rezultat općih društvenih zbivanja.

Slikar uz pomoć namjerno odabranih erotskih tema prikazuje, opisuje surovost stvarnosti i bez izglednosti stanja pojedinaca.

Ocrtavaju li zamršeni intimni odnosi na ovim crtežima osoba zrcaljenje svakodnevne realnosti sa svim onim riječima o pravima i poveljama o pravu na život?

Ili je pred nama samo erotska igra, životne epizode o kojima se govori, uvijek, kada su drugi u pitanju.

Slikar komentira svijet, iz dana u dan, onako kako ga on vidi i doživljava, koristeći se svakovrsnim metodama i mogućnostima, sa željom da te motive oblikuje u svom likovnom opusu na svoj način, samosvojan , visokog artističkog dosega kao što čini Damir Medvešek, bard suvremenog hrvatskog slikarstva.

24.07.2023. 09:30:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    24.07.2023. 18:35
    eh
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh