« Kultura
objavljeno prije 9 mjeseci i 15 dana
OSVRT

Bujni kolorizam novoga ciklusa Tonija Franovića

Na samom kraju lipnja predstavio se je u Galeriji Koprivnica s nizom svojih djela na većim formatima s karakterističnim motivima prirode, u ulju, izrazito snažno koloristički izvedenih

Toni Franović
Toni Franović (Arhiva)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

osvrt

,

Toni Franović

Akademski slikar iz Zagreba, Toni Franović, osobito je zanimljiva pojava u suvremenom hrvatskom slikarstvu, autor iznimno kompleksnog opusa, ulja i akrila, ali i crteža, izlagač na gotovo svim kontinentima, svjetski putnik do prije nekoliko godina, kada se skrasio u malom mjestu blizu Koprivnice, u Legradu, rekli bi u samom središtu prirode, pored rijeke, okružen šumama, psima, patkama, guskama, saživljujući se s prostorom i dalje strastveno slikajući motive koji ga okružuju.

Na samom kraju lipnja predstavio se je u Galeriji Koprivnica s nizom svojih djela na većim formatima s karakterističnim motivima prirode, u ulju, izrazito snažno koloristički izvedenih.

Izložba nosi simboličan naslov Rastakanje. Djela za izložbu je odabrala kustosica Draženka Jalšić Ernečić, autorica i predgovora u katalogu izložbe.

Bujni kolorizam Tonija Franovića ovoga uzbudljivog ciklusa, gusto tkanje boja koje kao da izviru iz dubine slike oživljujući prazni prostor platna, dajući mu specifičnu odliku, duboko doživljene teme i jednako tako snažno i iskreno ekspresivno naslikane, značajke su novijeg opusa ovoga izuzetnog autora.

Franović se i na ovoj novijoj izložbi, drugoj velikoj, unazad nekoliko godina, predstavlja kao slikar najviših dosega u aktualnoj hrvatskoj likovnoj produkciji, autor koji se ne obazire na modne trendove, već isključivo slika na temelju vlastitog nadahnuća.

Izložba Rastakanje Tonija Franovića u Galeriji Koprivnica tijekom ljeta, srpanj i kolovoz, privući će mnoge radoznalce i ljubitelje umjetnosti, na susret s autorom koji se ne obazire na svijet, koji slijedi samo svoj unutarnji ritam, kreirajući opus ključan za suvremenu umjetnost.

Piše: Miroslav Pelikan
25.07.2023. 09:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh