« Kultura
objavljeno prije 9 mjeseci i 23 dana
OSVRT

Novi ciklus tekućih ulja Mladena Žunjića

Žestok, seriozni ciklus velikih formata nadahnutog slikara Mladena Žunjića, neumornog likovnog tragača

Mladen Žunjić
Mladen Žunjić (Arhiva)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

Mladen Žunjić

,

osvrt

Novi ciklus tekućih ulja na platnu, uobičajenog formata, 100 x 100 cm,suvremenog hrvatskog likovnog umjetnika Mladena Žunjića donosi novo, dodatno oslobađanje kolora, izrazite jačine.

Motivi se baziraju na laganim promjenama oblika, prelijevanja jedne boju u drugu ili pak granično dodirivanje klizećih nakupina.

Pomišljam kako slikar vrlo strastveno portretira kaos, nestanak jednoga i tvorbu drugoga u istim trenutcima u nezaustavljivim i neodgodivim procesima.

Susret, sudar boja ne može se izbjeći, nikako se ne može kontrolirati, sve je prepušteno slučajnosti jer slučajnost je jedina mjera u ovom čudesnom, prevrtljivom svijetu eruptivnih tragova raznolikih, suprotstavljenih boja.

Narogušene, nasrtljive boje komešaju se na platnu, u neprestanom gibanju, u težnji ispunjavanja svrhe vlastita postojanja, ne stati, postati drugo, različito.

Promatrajući novi ciklus tekućih akrila, zatičem se u razmišljanju, čini mi se, kao da se mlazovi, plohe, mrlje i dalje kreću, slijedeći skrivene nagone, u pokušaju da dostignu nevidljive udaljenosti.

Žestok, seriozni ciklus velikih formata nadahnutog slikara Mladena Žunjića, neumornog likovnog tragača.

Piše: Miroslav Pelikan
23.07.2023. 10:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh