« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
ŠIRI SE HIPOKSIJA

Razina kisika u oceanima spustila se na zabrinjavajuću razinu

Pošto se Zemlja nastavlja zagrijavati očekuje se da će u oceanima biti sve manje i manje kisika

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

oceani

,

oceani kiselost

,

hipoksija

,

kisik u oceanima

Razina kisika u svjetskim oceanima značajno se smanjuje posljednjih godina što ugrožava postojeći ekosustav i prehrambeni lanac.

Stanje je posebno zabrinjavajuće uz sjeverozapadnu obalu SAD-a, gdje je već zabilježeno izumiranje dijela morskog života.

Zone smanjene količine kisika (hipoksija) već dugo postoje u dubini oceana, ali su se posljednjih godina počele širiti i prema obalama.

U nekim dijelovima se razina kisika smanjila za čak 20% u 25 godina, dok se drugdje smanjuje u prosjeku za jednu trećinu u 50 godina.

Znanstvenici pretpostavljaju da su navedene promjene posljedica globalnog zatopljenja. Pored toga, studije pokazuju da oceani postaju sve kiseliji jer moraju apsorbirati veće količine ugljičnog dioksida i ostalih plinova.

"Pošto se Zemlja nastavlja zagrijavati, očekujemo da ćemo u oceanima imati sve manje i manje kisika", upozorava Francis Chan koja godinama istražuje pomorski život na obalama Oregona.

Kako raste temperatura oceana, topla voda na površini djeluje kao pokrivač koji ometa prirodne cirkulacije i onemogućuje da se kisik spušta u morske dubine.

Oceanograf Steve Bograd iz Znanstvenog centra ju Južnoj Karolini smatra da će navedena pojava imati teške i dalekosežne posljedice za život na Zemlji: "Radi se o velikom poremećaju ekosustava koji će uzrokovati značajne biološke promjene."

Bograd je sa svojim timom pronašao dosad najveću zonu hipoksije u Pacificu koja je zauzimala površinu od 1200 kvadratnih milja i bila toliko blizu obali da ju se moglo "pogoditi teniskom lopticom". Zadržala se kod Oregona neobično duga četiri mjeseca.


09.03.2010. 11:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh