« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
ZDRUŽENI OCEANOGRAFI

Antarktika je nekada bila lijepa i topla

Proučavanjem je moguće utvrditi zašto se stvorio led te kako promjena klime može promijeniti ledenu koru koja prekriva 95 posto Antarktike

(Shutterstock)
Više o

Antarktika

,

JOIDES Resolution

Antarktika, najhladnije mjesto na Zemlji, je prije 53 milijuna godina imala blagu i suptropsku klimu, rekla je u petak skupina međunarodnih znanstvenika po povratku s 57-dnevnog boravka na Južnom polarnom oceanu.

Stručnjaci su se usidrili u Hobartu na Tasmaniji i umjesto bušenja na samoj Antarktici istraživali su u oceanu gdje mogu bušiti do 1.000 metara dubine i time zaći dublje u prošlost.

Na temelju 3.000 uzoraka uzetih geološkim bušenjem, zaključili su da se klima promijenila.

Henk Brinkhuis iz Nizozemske i Carlota Escutia iz Španjolske, suvoditelji ekspedicije, očekivali su zaći u prošlost 37 milijuna godina unatrag, no uspjeli su kroz kamenje, fosile i mikrobe doseći prapovijest stariju od 50 milijuna godina.

"Uspjeli smo čitati povijesnu knjigu koja se piše nekim doista čudnim jezikom", rekao je Brinkhuis.

Proučavanjem geoloških uzoraka moguće je utvrditi zašto se stvorio led te kako promjena klime može promijeniti ledenu koru koja prekriva 95 posto Antarktike.

"To je poput filma koji se vrti unatrag. Zbog čega se zemlja hladila? I hladila se i hladila i hladila te je u jednome trenutku bilo dovoljno hladno da je počeo rasti prvi ledeni prekrivač", objasnio je Brinkhuis za novine Hobart's Mercury.

Brod JOIDES Resolution od 143 metara jedinstven je u svijetu i specijaliziran za bušenje morskog dna. Na njemu je 50 znanstvenika i 65 članova posade, a vlasništvo je Združenih oceanografskih institucija za dubinsko bušenje i uzimanje uzoraka. (hina/metro-portal)

12.03.2010. 20:14:19
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh