« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
ZDRAVI EKSTRAKT

Rak dojke mogao bi se liječiti pomoću brokule

Znanstvenici su dokazali da sulforafan iz brokule ubija matične stanice raka i sprječava rast novih tumora

(Shutterstock)
Više o

Rak

,

rak dojke

,

brokula

,

sulforafan

Istraživanje Centra za rak Sveučilišta u Michiganu pokazalo je da bi sastojak koji se dobiva iz brokule mogao pomoći u sprječavanju ili liječenju raka dojke.

Znanstvenici su u studiji na miševima objavljenoj u časopisu 'Clinical Cancer Research' testirali sulforafan koji se nalazi u brokuli, te se pokazalo da ta tvar ubija matične stanice raka i sprječava rast novih tumora.

Znanstvenici su proučavali miševe s rakom dojke kojima su ubrizgali različite koncentracije sulforafana iz ekstrakta brokule. Nakon toga su izmjerili broj matičnih stanica raka - pokazalo se značajano smanjenje tih stanica nakon liječenja sulforafanom, a djelovanje na normalne stanice bilo je minimalno. Osim toga, stanice raka miševa koji su bili liječeni sulforafanom više nisu mogle stvarati nove tumore.

Znanstvenici su potom sulforafan testirali i na stanicama ljudskog raka dojke u laboratoriju, te su se pokazala slična smanjenja broja stanica raka.

Ipak, pacijentima se ne preporuča uzimati sulforafan koji postoji u kapsulama kao dodatak prehrani jer još nije istražen njegov učinak na pacijentima. Ali stručnjaci se nadaju da će daljnje studije potvrditi njihove rezultate i u budućnosti pomoći oboljelima od raka dojke.

05.05.2010. 00:15:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh