« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
NEIZBJEŽNE PROMJENE

Srednja dob - vrijeme da počenete slušati vlastito tijelo

Više ne možete napraviti 'špagu', ne možete ostati budni do kasno i ujutro biti svježi, slabo podnosite alkohol - vaše tijelo u srednjoj dobi jasno pokazuje da mu je dosta

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

zdravlje

,

srednja dob

,

tijelo

Vaše tijelo zna kad je žedno. Ali ne uvijek. Tijekom života naši bubrezi, koji prenose vodu do tkiva u našem tijelu, polagano gube učinkovitost. Isto tako, živci koji javljaju da smo žednu lagano 'hrđaju'. Kad dođe do te kombinacije lako je moguće da uopće ne znate da ste žedni. Zato pijuckajte vodu pomalo tijekom dana, svakog dana. To ne znači da se morate maltretirati s točno osam čaša na dan.  Ako niste ljubitelj vode, pijte biljne čajeve.

Nadalje, kako starimo, usporava nam se i metabolizam. Do srednje dobi njegovo djelovanje opadne za 10 posto. To je zato što u starijoj dobi sve više vodimo sjedeći život. Neaktivnost smanjuje mišićnu masu i time usporava metabolizam. Zato dobro razmislite o onome što jedete. Vaš metabolizam sjajan je pokazatelj općeg stana tijela. Umjesto sladoleda, uživajte radije u voćnoj salati. Shvaćate poantu.

U današnje vrijeme malo tko može spavati onih preporučenih 7-9 sati. Osim toga, imamo tendenciju ostajanja u budnom stanju do dva ili tri ujutro iz ovih ili onih razloga. Uz sve to, i kad spavamo, spavamo u fazi laganog sna, ne dubokog, tako da kvaliteta spavanja i nije baš neka. Ako je ikako moguće, spavajte više nego što mislite da vam je potrebno; najmanje sedam sati. Pritom isključite mobitele, računala, telefon.

U srednjim godinama tijelo više nije fleksibilno kao nekada. Dvosatna vožnja automobilom može vas umoriti za čitav dan. Ligamenti, zglobovi, mišići manje su elastični i pokretljivi, a to je preduvjet za kaše dobivanje ozljeda. Bavite se zato jogom, tai chijem; te i takve aktivnosti poboljšavaju fleksibilnost, ali i ravnotežu. Nakon vježbanja se dobro istegnite zadržavajući položaj 15 do 20 sekundi.

Psiholozima je već odavno poznato da ljudi s godinama postaju sve više skloni opraštanju. Istraživači sa Gradskog sveučilišta Hong Kong imaju objašnjenje za taj fenomen: Naš osjećaj i percepcija budućnosti postaje sve rigorozniji i zbijeniji pa nam osjećaji postaju sve važniji  - stoga smo potaknuti na pomirenje i oprost. Slušajte tijelo - gajite miroljubivo srce jer je nekoliko istraživanja pokazalo da srčani bolesnici koji prolaze savjetovanje kako bi mogli opraštati, prevladavati negativne emocije i osjećaj ljutnje imaju puno blaže simptome od onih koji su mrzovoljni.

Umjerena količina alkohola može pomoći da se ublaži stres i napetost kao i tjeskoba, a štiti i od srčanih bolesti, dijabetesa tipa 2, demencije i moždanog udara. Ipak, starenje smanjuje toleranciju na alkohol, naročito kod žena. Zašto? Zato što tijelo zadržava manje vode pa je koncentracija alkohola veća i time jača. Zato ona čaša više bude čaša previše. Nemojte piti više nego što je potrebno. Sedam čaša tjedno sasvim je dovoljno.

04.05.2010. 16:45:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh