« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
SPAS PROTIV BOLOVA

Ljudsko tijelo može samo proizvesti morfij

Biljka maka u kompleksnom procesu stvara morfij, a sličan postupak dokazan je i kod miševa

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

ljudsko tijelo

,

morfij

,

morfin

,

lijekovi protiv bolova

Miševi, a vjerojatno i ljudi mogu samostalno proizvoditi sredstvo protiv bolova morfij, tvrdi njemačko-američki tim stručnjaka koji su uspjeli izolirati morfij kod miševa.

Tragovi morfija u ljudskom urinu dosada su se smatrali dokazom uživanja u opojnim drogama ili konzumacije  namirnica koje sadrže mak.

Međutim, studija upućuje na treći mogući izvor morfija, a to je upravo samo-proizvodnja sredstva protiv bolova u trenucima šoka.

Znanstvenici su za potrebe istraživanja miševima ubrizgavali tetrahydropapaverolin, odnosno kemikaliju koju biljka maka u kompleksnom procesu pretvara u morfij.

"Pretpostavljamo da životinje u organizmu imaju razvijen upravo takav složeni sustav zbog čega su u mogućnosti samostalno proizvesti morfij", rekao je profesor Michael Spiteller iz Dortmunda.

Dodao je da je vrlo vjerojatno da i ljudsko tijelo ima navedeno svojstvo koje se aktivira u stanju šoka ili težih ozljeda, piše u časopisu "Proceedings of the National Academy of Sciences". Sljedeće studije bit će usmjerene upravo na dokazivanje samo-proizvodnje morfija kod ljudi.  

05.05.2010. 13:05:22
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh