« Lifestyle
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
ŽELJA ZA SLATKIM

Rad na računalu deblja

Gledanje u monitor računala povećava želju za nezdravom hranom - zato je potrebno raditi što više pauza kako se njome ne biste prejedali

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

računala

,

čokolada

,

debljanje

,

slatka hrana

Upozorenje - računala vas mogu udebljati i to ne samo zato što sjedeći za njima ne vježbate tijelo. Istraživanja pokazuju da gledanje u monitor u nama budi želju za slatkim, a vjeruje se i da je mentalni stres izazvan radom za računalom jedan od glavnih uzroka promjene šećera u krvi i razine hormona koje 'uvjeravaju' mozak da je potrošio previše kalorija te da ih mora obnoviti.

>> Tko brzo jede, brže se i više deblja

Prema prezentacijama održanim na Međunarodnom kongresu o pretilosti u Stockholmu, računalne video igrice i gledanje televizije imaju isti negativni učinak. Istraživač Jean-Philippe Chaput sugerira radnicima koji sjede za računalima da redovito rade pauze od gledanja u monitore ako žele održati normalnu težinu. Dr. Chaput sa Sveučilišta u kopenhagenu započeo je svoje istraživanje nakon što je primijetio da njegov nadređeni redovito jede čokoladu, kekse ili kolačiće kad radi za računalom.

>> Kako sjedenje ispred računala uništava vaše tijelo

Ukratko, jedna skupina studentica trebala je sažeti određeni tekst na računalu, a druga skupina se morala opuštati 45 minuta bez ikakvog zadatka. Oni koji su radili za računalom potrpošili su samo tri kalorije više od onih koji nisu radili, ali su zato pojeli i puno više hrane nakon obavljenog zadatka. Točnije, unijeli su dodatnih 230 kalorija, Najpopularnija je, dakle, čokolada, ali i masna hrana. Zanimljivo, nakon vježbanja fluktuacija je znatno manja i manje su šanse da ćemo se prejedati bez obzira na utrošene kalorije. „Rad na računali je sjedeći proces, a kad ništa ne radite debljate se. No uporaba računala istovremeno povećava i žleju za hranom tako da imate dvostruko negativni učinak, precizira dr. Chaput koji sada planira istražiti djelovanje na povećanje apetita kojeg imaju igrice u sklopu Wii-a u kojima igrači imitiraju sportske aktivnosti. Krajnji je savjet - za one koji dugo sjde za računalima - idite na što više kraćih pauza.

15.07.2010. 09:23:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh