« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 11 godina i 6 mjeseci
LAGANINI

Tko brzo jede, brže i više se deblja

Prebrzim unosom hrane sprječavamo "kontrolne" hormone da na vrijeme jave mozgu kad je dosta jela

Ne baš odmah i ne baš sve
Ne baš odmah i ne baš sve (Arhiva)
Više o

hrana

,

pretilost

,

zdrava prehrana

,

debljanje

,

sitost

Strpljenja. S vremenom od trave nastane mlijeko. To zaista vrijedi i kad je hrana u pitanju. Jedite polako, bez žurbe. Na taj načina ćete ostati vitki i zdravi. Izreka s početka mogla bi se u prehrambenom smislu prevesti i kao: tko jede polako, jede manje i ostaje zdrav. Opće je poznato da je bolje jesti polako nego proždirati hranu poput životinje, no studija objavljena u časopisu Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism daje tom saznanju službeni, znanstveni pečat.

Dobrovoljci iz bolnice Laiko General Hospital iz Atene u Grčkoj tijekom ispitivanja su konzumirali 300 grama sladoleda. Imali su 30 minuta da ga pojedu. Jedni su ga pojeli u trenu dok su drugi sasvim polako, mirno i staloženo iskoristili predodređeno vrijeme. Znanstvenici su kontrolirali određene krvne pokazatelje prije konzumiranja sladoleda, a zatim svakih pola sata sve do tri i pol sata nakon jela. U krvi se kontrolirao inzulin, glukoza, masnoće i dva posebna hormona koji javljaju mozgu kad je tijelo sito te kad je potrebno prekinuti konzumaciju. Oni koji su uzeli više vremena za jelo imali su veću razinu tih hormona čime se mozgu u pravo vrijeme dalo do znanja da je uneseno dovoljno hrane.

Zaključak je da prebrzim unosom hrane u tijelo sprječavamo hormone da na vrijeme jave mozgu kad je dosta. Tim hormonima treba oko 20 minuta nakon početka jela da uopće nastanu. "Mnogi od nas čuli su kako brzo jedenje dovodi do pretjeranog unosa hrane pa čak i naglog debljanja; postoje brojna istraživanja koja su potvrdila ove teze", kaže Alexander Kokkinos, voditelj studije.

Stvar je jednostavna; brz unos hrane sprječava sintezu "kontrolnih" hormona, mozak ne reagira na vrijeme zbog čega unesemo previše hrane. Debljanje je stoga neizbježno. Zato jedite polako. Ne prekidajte komunikaciju između mozga i stomaka.U današnje vrijeme kad je život brz i dinamičan to je posebno važno. Brza hrana nije bez razloga "štetna". Poštujte svoje tijelo i zdravlje i uzmite si dovoljno vremena da ručate i večerate na miru, polako i, ono najvažnije,  dovoljno.

20.11.2012. 09:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh