« Kazalište
objavljeno prije 7 mjeseci i 8 dana
PIF

"Putovanje dobrog Hansa Böhma Europom" najbolja na PIF-u

Predstava "Putovanje dobrog Hansa Böhma Europom" češkoga Kazališta Alfa osvojila je četiri nagrade, među kojima i nagradu za najbolju predstavu

Sjajan PIF, kao i uvijek
Sjajan PIF, kao i uvijek (Arhiva)
Više o

PIF

,

56. PIF

,

Putovanje dobrog Hansa Böhma Europom

"Putovanje dobrog Hansa Böhma Europom" proglašeno je najboljom predstavom prema međunarodnom stručnom žiriju u sastavu Karen Smith iz Australije, Edvarda Edija Majarona iz Slovenije i Hrvoja Seršića iz Hrvatske. Nagradu za istu predstavu za tehnološka rješenja lutaka dobio je Karel Czech koji je izradio "maštovita rješenja lutaka iz ostataka stolarije" koji "omogućavaju glumcima komičnu igru", priopćili su organizatori Festivala. Daniel Horečny, koji glumi Hansa, osvojio je nagradu za glumačku i animatorsku kreaciju, a režiser Tomsa Legierski za režijska rješenja koja "omogućavaju glumcima razigranu igru sa svim elementima koji su na pozornici", dodaje se u priopćenju.

Nagradu "Tibor Sekelj" za predstavu s najhumanijom porukom osvojila je predstava "Mehanika duše, Eh man he" kazališta Zero en Conducta iz Španjolska. Ansambl iz iste predstave nagrađen je za koreografiju, kao i glumačku i animatorsku kreaciju.

Najboljom predstavom prema ocjeni dječjega žirija proglašena je predstava "Pepeljuga" kazališta Zaches iz Italije. Francesco Givone za istu je predstavu dobio nagradu za kreativnu ulogu svjetla. Ansambl Kazališta mladih iz Novoga Sada osvojilo je nagradu za scensku glazbu za predstavu "Metamorfoze", a za scenografiju iste predstave nagradu su osvojili Milica Grbić Komazec i Saša Latinović, s obrazloženjem da "svi elementi na sceni kroz animaciju postaju dio žive metafore", prema priopćenju.

Nagrada za kreaciju lutaka pripala je Mariji Gurevitch za predstavu "Ne draži medvjeda" kazališta The Key iz Tel Aviva. Mario Drmač iz Kazališta mladih iz Sarajeva dobio je nagradu za glumačku i animatorsku kreaciju u predstavi "Tobija". Istu nagradu osvojila je i Maja Kunšič za ulogu vrtlarice u predstavi "Palčica" kazališta lutaka iz Ljubljane, kao i ansambl predstave "Drvljaci" Kazališne družine Pinklec iz Hrvatske.

Na 56. PIF-u odigrano je 14 profesionalnih predstava namijenjenih publici različite dobi, u režiji 14 različitih kazališta iz 12 zemalja. Prema riječima stručnoga žirija, primjetna je "izuzetna kvalitetu u animaciji, u odnosu glumac-lutka", što "potvrđuje da je lutka i dan danas sposobna biti protagonista u suvremenom scenskom teatru". PIF je svečano zatvorila predstava "Kliker" studenata Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku.

24.09.2023. 14:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh