« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
SIGURNA POBJEDA

Putinova Ujedinjena Rusija vodi na lokalnim izborima

Ujedinjena Rusija pobijedila je u svih osam pokrajina, ali je u njih šest ostvarila slabije rezultate u odnosu na izbore 2007. godine

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Vladimir Putin

,

Ujedinjena Rusija

,

izbori u Rusiji

Ruska vladajuća stranka Ujedinjena Rusija premijera Vladimira Putina odnijela je između 40 i 86 posto biračkih glasova u osam ruskih pokrajina na nedjeljnim lokalnim izborima koji se smatraju važnim pokazateljem raspoloženja javnosti prema premijeru i njegovoj stranci.

Oko 32 milijuna Rusa pozvano je u nedjelju da izabere oko 6200 javnih dužnosnika u osam pokrajina - Sverdlovsku, Jamalo-Nenetsu, Altaju, Kabarovsku, Voronežu, Kalugi, Kurganu i Rjazanu, rekli su dužnosnici izbornog povjerenstva.

Ujedinjena Rusija pobijedila je u svih osam pokrajina, ali je u njih šest ostvarila slabije rezultate u odnosu na izbore 2007. godine.

Prema prvim preliminarnim rezultatima, što ih je objavilo izborno povjerenstvo, Ujedinjena Rusija osvojila je više od 86 posto glasova u autonomnom okrugu Jamalo-Nenets. Po broju osvojenih glasova ondje slijedi ultranacionalistička stranka Vladimira Žirinovskog, LDPR s nešto više od 6 posto glasova.

U Sverdlovsku (Ural), čiji je glavni grad Ekaterinburg, vladajuća je stranka osvojila više od 40 posto glasova, u Altaju više od 45 posto i u Kurganu (u istočnom Sibiru), gotovo 45 posto.

Predsjednik vrhovnog vijeća Ujedinjene Rusije Boris Grizlov rekao je da je stranka zadovoljna rezultatima te da je ostvarila izborne ciljeve. No izborno povjerenstvo izvijestilo je ta stranka izgubila u gradu Irkutsku u kojemu je pobijedila Komunistička partija Viktora Kondračova.

Grizlov je također kazao kako su nedjeljni izbori bili teži za njegovu stranku od izbora održanih u listopadu u ostalim pokrajinama. Pozornost je ovaj put bila više usmjerena na pitanje koliko je glasova ta stranka izgubila zbog rastuće nezaposlenosti, niskih plaća i rasta cijena.

"Sada ćemo imati uvid u to gdje smo i koliko smo biračkog tijela izgubili na regionalnoj razini, te pokušati shvatiti koji su tomu uzroci, nakon čega ćemo se angažirati na njihovu korigiranju", rekao je Grizlov.

Sve će četiri parlamentarne stranke - Ujedinjena Rusija, Komunistička partija, Liberalno-demokratska stranka i Pravedna Rusija - imati svoje izaslanika u osam pokrajina. Ujedinjena Rusija imat će dvije trećine zastupničkih mjesta u polovini pokrajina i više od pola u ostalima, izjavio je Grizlov. (hina/metro-portal)

15.03.2010. 10:23:44
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh