« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
RAMAT SHLOMO

Amerikanci kritiziraju Izrael zbog gradnje na "tuđem" teritoriju

Sporna je izraelska gradnja u dijelu grada koji Palestinci namjeravaju pretvoriti u glavni grad svoje buduće države

(Getty Images)
Više o

Hillary Clinton

,

Izrael

,

Jeruzalem

,

istočni Jeruzalem

,

Ramat Shlomo

Izraelska najava gradnje 1600 stambenih jedinica u židovskom naselju Ramat Shlomo, u pretežito arapskom istočnom Jeruzalemu, nije samo "uvreda" za SAD već je "destruktivna" prema mirovnom procesu na Bliskom istoku, izjavio je u nedjelju visoki dužnosnik Bijele kuće.

"To je bila uvreda, ali najvažnije je da je to podrivanje sadašnjih vrlo krhkih napora da se mir vrati u regiju", izjavio je za TV mrežu NBC David Axelrod, jedan od najbližih savjetnika predsjednika Baracka Obame.

"Upravo počinjemo posredne pregovore, to je 'shuttle diplomacija' između Palestinaca i Izraelaca, i da ta objava dođe u tom trenutku bilo je vrlo destruktivno", rekao je Axelrod.

Do izraelske objave plana o proširenju naselja Ramat Shlomo došlo je 10. ožujka, na dan posjeta Izraelu potpredsjednika SAD-a Joea Bidena, koji je najavljen kao poticaj prvim neizravnim pregovorima Izraelaca i Palestinaca od izraelske ofenzive na Gazu krajem 2008. i početkom 2009. godine.

Sam Biden oštro je osudio plan izraelske gradnje u istočnom Jeruzalemu, u dijelu grada koji Palestinci namjeravaju pretvoriti u glavni grad svoje buduće države. Državna tajnica Hillary Clinton je u 45-minutom telefonskom razgovoru s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom rekla da je s objavom gradnje poslan "vrlo negativan" signal o pristupu Izraela odnosima s Washingtonom, objavio je State Department.

Axelrod je za NBC rekao da riječi Bidena i Clinton odražavaju razmišljanje Obame, te kako vjeruje da je Netanyahu primio poruku.

Netanyahu je izrazio žaljenje zbog incidenta, te zatražio da se smireno pristupi rješavanju krize u odnosima s Washingtonom.

"Jutros smo otvorili novine i vidjeli analize. Mi znamo kako rješavati situaciju poput ove, mirno, odgovorno i ozbiljno", izjavio je u nedjelju, prije tjedne sjednice vlade.

Glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs izjavio je za TV Fox News da su Netanyahuovi izrazi žaljenja dobar početak, ali kako bi bilo još bolje kada bi izraelski čelnik došao za pregovarački stol s konstruktivnim idejama za unaprijeđenje mirovnog procesa.

Jedan neimenovani visoki američki dužnosnik izjavio je za Los Angeles Times od nedjelje da je prigovor administracije na plan izraelske gradnje "prvi puta da je Washington stvarno oštro uzvratio", što je zateklo izraelsku vladu.

Kritika Hillary Clinton, koju je odobrio Obama, ima za cilj dobiti ustupke od izraelske konzervativne vlade u trenutku kada bi Netanyahu mogao biti politički ranjiv, navodi LA Times, pozivajući se na dužnosnike administracije.

Cilj SAD-a je da Izrael odustane od plana gradnje i da se odrekne objava dodatne židovske izgradnje u istočnom Jeruzalemu, kazali su dužnosnici. Administracija također želi da Izrael pristane na raspravu o bitnim pitanjima na novim mirovnim pregovorima koji bi mogli početi idućih dana, rekli su američki dužnosnici. (hina/metro-portal)

15.03.2010. 09:12:58
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    15.03.2010. 10:49
    da, kažu da odnos dviju država nije bio tako loš već 35 godina... ali gotovo sam siguran da će se uskoro desiti još jedan 'muslimanski teroristički' napad na tlu SAD pa će se odnosi naglo popraviti :-P
  2. avatar
    emin
    15.03.2010. 14:01
    Mogli su ih kritizirati65 godina iz dana u dan a ne raditi nista protiv je samo dokaz iste prljave politike.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh