« Život
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
ARED

Put do Marsa astronaute bi doslovno prepolovio

Produljen boravak u bestežinskom stanju izaziva radiklani gubitak mišićne mase - astronauti bi po dolasku na Mars imali snagu prosječnog 80-godišnjaka

astronaut mars svemir
astronaut mars svemir (Shutterstock)
Više o

svemir

,

Mars

,

NASA

,

astronauti

,

kaktus

Astronauti koji bi sudjelovali u Misiji na Mars na taj bi planet stigli doslovno prepolovljene mišićne mase - njihovo tjelesno stanje bili bi kao kod starijih osoba, tvrdi novo istraživanje stručnjaka Roberta Fittsa sa Sveučilišta Marquette. Produljena izloženost bestežinskom stanju mogla bi kod astronauta izazvati gubitak oko 40 posto snage mišića čak i da redovito vježbaju. Dugo svemirsko putovanje zdrav muškarac u dobi između 30 do 50 godina starosti vjerojatno bi završio imajući snagu prosječnog 80-godišnjaka. Jedno takvo putovanje može biti i do Marsa. Ono bi uz današnju tehnologiju trajalo oko 10 mjeseci i izazvalo bi strahovito slabljenje mišića tako da bi astronautima bilo teško izvesti i najjednostavnije zadatke - zamislite tek onda kako bi im bilo kretati se površinom Marsa u svemirskim odijelima!

>>Nova tehnologija skraćuje put do Marsa na samo 40 dana

No to nije sve. Povratak na Zemlju bi bio još opasniji utoliko što bi astronauti bili jednostavno preslabi da napuste letjelicu u slučaju hitnosti ili prisilnog slijetanja. Istraživanje je detaljno opisano u Časopisu za fiziologiju (Journal of Phisiology). Fitts, koji je inače i profesor pri Sveučilištu Milwaukee, zaključio je sa svojim kolegama da su potrebne nove vrste vježbi za astronaute ako ih ikada mislimo poslati na dulja putovanja. Fitts je stoga proučavao devetoro astronauta sa Međunarodne svemirske postaje (ISS) prije odlaska na nju i 180 dana nakon boravka na njoj. Sama snaga nije dovoljna. Štoviše, astronauti s najviše mišićne mase doživjeli su najradikalnije propadanje.

>> Efekt staklenika omogućit će život na Marsu

Međutim, NASA nije iznenađena rezultatima. Njenim stručnjacima već su poznati učinci dugog boravka u svemiru. Zato astronauti iz njene 'škole' prolaze poseban režim treniranja kako bi što lakše izdržali spomenute učinke. Lori Ploutz-Snyder s mjesta fiziologa iz NASA-inog Svemirskog centra Johnson, kaže da astronauti na ISS-u svakog dana vježbaju po 2,5 sata, šest dana u tjednu. Režim se sastoji iz tri dijela - vožnja sobnog bicikla, pokretne staze za trčanje i specijalne naprave nazvane ARED (Advanced Resistive Exercise Device) koja astronautima omogućuje izvođenje težinskih vježbi poput bench pressa  i tako dalje. No kao astronauti vježbaju u području bez gravitacije? ARED generira težinsu uz pomoć vakuumskih cilindara. Nadalje, trčanje na pokretnoj traci također nije lagano - da niste vezani, s lakoćom biste odletjeli, objašnjava Ploutz-Snyder. Astronaute, dakle, 'na tlu' drži posebno remenje. Ali treninzi ne prestaju kad se vrate na Zemlju. Astronauti i po povratku prolaze posebno dizajnirane fitnes programe koji traju i do 90 dana. Ploutz-Snyder kaže kako su stručnjaci tek na početku otkrivanja načina za očuvanje zdravog i normalnog tjelesnog stanja u svemiru napomenuvši da će naprednije rezultate u tom smislu imati već za nekoliko godina.

19.08.2010. 20:53:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh