« Hi-tech
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
RAKETNI POGON

Nova tehnologija skraćuje put na Mars na samo 40 dana

Najkraća udaljenost između Zemlje i Marsa je 56 milijuna kilometara, a najduža 401 milijun kilometara

(Ad Astra Rocket Company)
Više o

Mars

,

NASA

,

istraživanje svemira

,

misija na Mars

,

Vasmir

,

Ad Astra Rocket Company

NASA-ini izračuni pokazuju da bi misija s ljudskom posadom do Marsa danas trajala pola godine (u jednom smjeru). Stručnjaci su stoga počeli razvijati tehnologiju koja bi to putovanje znatno skratila, a čini se da su vrlo blizu rješenju.

Kompanija "Ad Astra Rocket" koju vodi bivši astronaut Franklin Chang-Diaz, intenzivno radi na novoj generaciji raketnog pogona.

Njihova ideja se temelji na tome da električna energija i magnetno polje zajedno stvaraju plazmu koja pod ekstremnim temperaturama može pokrenuti raketu.

Takav pogon troši znatno manje goriva od postojećih, daje ravnomjernu snagu i mogao bi skratiti putovanje do Marsa na samo 40 dana.

Najkraća udaljenost između Zemlje i Marsa je 56 milijuna kilometara, a najduža 401 milijuna kilometara. I sama NASA je nedavno počela drugačije gospodariti svojim financijskim sredstvima pa se sve više ulaže u tehnologiju pogona.

U narednih pet godina planirana su ulaganja od tri milijarde dolara.

"Ne možemo još reći kada ćemo poslati prve ljude na Mars, ali je Crveni planet za nas dugoročno vrlo važan i velik projekt", rekao je Charles Bolden iz NASA-e.

"Uvjereni smo da naša tehnologija ima najveći potencijal upravo na području velikih pogona kao što su rakete s ljudskom posadom", rekao je Ad Astrin direktor Tim Glover za Space.com.

Za 40-dnevno putovanje na Mars potrebna je snaga od 200 megavata, a Ad Astra je do sada uspjela razviti prototip VX-200 (na slici) koji stvara snagu od 200 kilovata, što je još jako daleko od potrebnog. Ipak, čini se da istraživanja idu u pravom smjeru i da je Mars dalek, ali dostižan cilj.

10.03.2010. 15:49:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Victor Elias Espinoza Guedez
    21.03.2011. 18:29
    There are chances that the VASIMR will not work in outer space, here worked because there are gravity and plasma with weight, but in outer space there is no gravity or plasma with weight. Here on Earth the plasma has weight, but in outer space plasma has no weight.


    Kind regards

    Victor Elias Espinoza Guedez
    Visit my theories:
    http://www.theory-espinoza.es.tl

    If you do not work the previous page uses this is the same:
    http://victoreliasespinoza.googlepages.com/theory-espinoza

    Read it and draw your conclusion
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh