« Život
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
OPUŠTENO

Brak je izvor stresa i lijek za njega

Iako brak sam po sebi može biti vrlo stresan, činjenica je da je u jemu lakše nositi se s ostlim izvorima stresa

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

zdravlje

,

vjenčanje

,

brak

,

stres

,

duge veze

Parovi koji su u braku imaju još jedan razlog za slavljenje svoje ljubavi - dugoročne ljubavne veze i zajednički život čine ih opuštenijima i bolje otpornima na stres.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Čikagu testirali su 500 budućih magistara od kojih nje polovica bila u braku. Pokazalo se da samci lošije reagiraju na stres te da su mu podložniji. Studenti ekonomije sa spomenutog sveučilišta trebali su obaviti određene zadaće iz područja gospodarstva za koje su mislili da su pravi dio studija i da će im uspješnost u njihovom obavljanju odrediti budućnost školovanja i karijere. Kod svih studenata očitovala se iznadprosječna razina lučenja hormona stresa kortizola. Međutim, uzorci pljuvačke otkrili su da je kod samaca ta razina bila drastična i puno veća nego kod studenata koji su u braku. „Rezultati sugeriraju da samci, odnosno pojedinci bez partnera intenzivnije reagiraju na psihološki stres nego vjenčani pojedinci, a to otkriće je u skladu s brojnim dokazima koji ukazuju na to da brak i društvena potpora mogu odbiti stres", rekao je Dario Maestripieri, profesor iz područja komparativnog ljudskog razvoja pri spomenuto sveučilištu i voditelj istraživanja koje je inače objavljeno u časopisu Stress.

„Iako brak sam po sebi može biti iznimno stresan, sigurno je da olakšava ljudima nošenje s drugim izvorima stresa", dodao je profesor. „Otkrili smo da brak ima ublažujuće djelovanje na učinak kortizola u slučaju psihološkog stresa, ato je nešto sasvim novo", kazao je Maestripieri.

19.08.2010. 22:25:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh