« Zdravlje
objavljeno prije 11 godina i 11 mjeseci
PRONAĐITE RAVNOTEŽU

Puno soli, malo kalija, preuranjena smrt

Najčešći i najveći izvor soli je hrana koju naručujemo preko dostave i koju jedemo po restoranima te obrađena industrijska hrana

Sol je važna za zdravlje
Sol je važna za zdravlje (Shutterstock)
Više o

zdravlje

,

sol

,

kalij

,

natrij

Pretjerana konzumacija soli i premalen unos kalija recept su za prerano umiranje, tvrde istraživači iz krugova američke vlade. Skupina stručnjaka iz američkih Centra za nadzor i prevenciju bolesti došli su do zaključaka koji su u suprotnosti s rezultatima istraživanja objavljena prošloga tjedna u kojima se tvrdi da smanjenje unosa soli nema velikog utjecaja na smanjenje rizika od srčanih bolesti i preuranjenu smrt.

Drugim riječima, previše soli nije dobro, a u to uvjerava i dr. Thomas Farley, povjerenik za zdravstvo Grada New Yorka koji vodi kampanju za smanjenje konzumiranja i uporabe soli u restoranima i u obrađenim namirnicama za 25 posto. S njim se slaže većina stručnjaka - puno soli pogoršava stanje tlaka što se izravno odražava na kardiovaskularni sustav i povećava rizik od srčanog i moždanog udara. Novo istraživanje objavljeno u Arhivima interne medicine (Archives of Internal Medicine) posebno je analiziralo problematiku visokog unosa soli u organizam i niskog unosa kalija. Pokazalo se a je ovakvo stanje pravi recept za preuranjenu smrt. Dobiveni rezultati i samo istraživanje su po, Farleyjevom mišljenju, najbolji i najprecizniji do sada, ali tek treba odrediti jednako precizno dugoročne učinke pretjeranog konzumiranja soli.

U istraživanju koje je trajalo 15 godina sudjelovalo je više od 12.000 ljudi. Do kraja istraživanja umrlo je 2.270 osoba; 825 smrtnih slučajeva uzrokovano je srčanim problemima, a 433 od moždanih udara i začepljenja krvnih žila. Da ponovimo, najrizičnija skupina ljudi bila je ona kod koje je razina natrija iz soli bila velika, a razina kalija vrlo malena. Ti su ljudi izloženi 50 posto većem riziku od smrti od bilo koje ozbiljnije bolesti, a čak 200 posto većem riziku od srčanog udara. Međutim, to se može spriječiti. Potrebno je smanjiti unos soli i povećati unos kalija. U kaliju je spas - jedite svježe voće i povrće (naročito špinat, grožđe, mrkve, slatki krumpir, niskomasno mlijeko i jogurte).

Kad govorimo u pretjeranom unosu soli, to nije uvijek povezano sa solju koju koristite kod kuće. Najčešći i najveći izvor soli je hrana koju naručujemo preko dostave i koju jedemo po restoranima te obrađena industrijska hrana. Zato je važno da djelovanje natrija neutraliziramo kalijem - natrij će povećati, a kalij sniziti krvni tlak. Ako natrij zadržava vodu, kalij će vam pomoći da je se riješite. I umjesto da se samo usmjerite na smanjenje unosa soli, potrebno je povećati unos kalija. Jedno bez drugog ne ide.

14.07.2012. 11:54:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh