« Glazba
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
Veliki glazbeni izum

Prva električna gitara nastala iz cjepanice

Naizgled nebitni izumi Lesa Paula i Lea Fendera od igre zanesenjaka i tehnoloških inovatora pretvorili su se u revoluciju kulture i svijeta u kojem živimo.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Naravno da su me svi proglasili čudakom kad sam prvi put s njom nastupio - rekao je u jednom intervjuu slavni gitarist i inovator. Kasnije je na tu cjepanicu dodao zaobljene drvene dijelove kako bi što više nalikovala klasičnoj gitari. Tako je nastala prva električna gitara.

Prva prava električna gitara zapravo je bila komad punog drveta s "vratom", "konjićem", šest metalnih žica i "pick upom".

Izgledala je beskrajno ružno, a da bi to prikrio, Les Paul, inače zaposlen u tvornici gitara Epiphone, uokolo te "klade" nalijepio je stranice kakve su krasile tada popularne elektro-akustične gitare, odnosno gitare šupljeg tijela (hollow-body guitars) na kakve su se već početkom 30-ih počeli dodavati "pick upovi" kojima se akustični zvuk elektrifikacijom pojačava. Gitarist, inovator, dizajner i proizvođač električnih gitara Les Paul (9. 6. 1915. - 13. 8. 2009.), kao ni njegov najveći takmac Leo Fender (10. 8. 1909. - 21. 3. 1991.), odnedavno više nije među nama, ali njegov jednostavan tehnički izum proizveo je revoluciju popularne kulture o kakvoj možda nije ni sanjao kad je 1939. napravio "kladu" da bi na njoj prvi put javno zasvirao 1941. godine.

17.08.2009. 10:42:14
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh