« Svijet
objavljeno prije 3 godine i 8 mjeseci
KOMENTAR

Promjena na vlasti usred godišnjih odmora

Pobjeda konzervativaca na prijevremenim izborima u Grčkoj u prvom redu znači privremeni kraj "ljevičarske revolucije" Aleksisa Ciprasa. Birači više nemaju iluzija, smatra Spiros Moskovou

Kako dalje?
Kako dalje? (Arhiva)
Više o

izbori

,

Grčka

,

Kiriakos Mitsotakis

"Nećete valjda da ljudima upropastimo godišnje odmore", odgovorio je 80-ih godina socijalistički premijer Grčke Andreas Papandreou kada su ga savjetnici pokušavali nagovoriti na raspisivanje prijevremenih izbora usred ljeta. Današnji ljevičarski premijer Aleksis Cipras odbacio je ovu staru političku mudrost i pozvao na održavanje izbora u jeku ljetnih odmora.

Više od 40 posto Grka nije izašlo na birališta, a Cipras i njegova vladajuća stranka Siriza nisu ponovo izabrani. S jasnom većinom glasova i parlamentarnom većinom pobjedu je u nedjelju u Grčkoj osvojila konzervativna Nova demokracija Kiriakosa Micotakisa.

No, ne može se samo ljetnoj vrućini pripisati promjena vlasti. Birači u krizama uzdrmanoj zemlji nemaju više iluzija i sigurno znaju da je povratak u vrijeme prije krize nemoguć. Ciprasa je 2015. izabrala većina Grka, jer je najavio da će "poderati" programe štednje za bankrotiranu zemlju i da će financijskim tržištima nametnuti svoju volju. Umjesto toga, nakon tri referenduma u godinu dana, on je s kreditorima dogovorio treći paket mjera i nastavio s politikom štednje svog prethodnika. Ljevičarska revolucija se pretvorila socijaldemokratsko rješavanje krize.

Mali oporavak gospodarstva nije bio dovoljan

Zato Kiriakos Micotakis, jedan umjereni političar, ne preuzima vlast u zemlji koja je na rubu ponora. No unatoč tome očekivanja od izdanka stare političke dinastije su ogromna. Grčka je još uvijek pod budnim okom kreditora i trebala bi ostvariti mnogo veći gospodarski rast kako bi sljedeće godine ostvarila dogovoreni suficit. Nezaposlenost je pala s 26 na 18 posto, ali je to i dalje najveća stopa u cijeloj Europskoj uniji. Zemlji su hitno potrebne investicije, koje Siriza zbog svoje averzije prema privatnom sektoru nije uspjela pokrenuti. Nova demokracija bi se tako, kao jedna od stranaka koje snosi glavnu krivicu za grčku krizu, morala dokazati kao stranka svjesna svoje odgovornosti.Ipak se Ciprasova vlada održala najduže od kada je 2010. Grčka prvi put zatražila pomoć svojih partnera, jer se više nije mogla refinancirati na tržištima. Tijekom vladavine Sirize Grčka se vratila na put blagog gospodarskog rasta, a treći i posljednji paket mjera štednje okončan je, kako se i očekivalo, u ljeto 2018. Atena se sada ponovo može refinancirati, izgradila je i mali financijski suficit i profitira od prihoda od turizma koji doživljava pravi bum.

Zbog toga neće dirati najveća Ciprasova dostignuća, poput sporazuma sa Sjevernom Makedonijomnakon višedesetljetnog spora oko imena susjedne zemlje. Micotakis je, međutim, sporazum više puta kritizirao i najavljivao kako bi o nekim njegovim dijelovima volio pregovarati. Ali on to neće učiniti, jer bi s mrvicom više patriotizma nego što je nužno, istina, pridobio "etnički orijentirane" birače, ali bi time samo zastrašio međunarodnu zajednicu.

Piše: Spiros Moskovou/DW
11.07.2019. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh