« Hi-tech
objavljeno prije 5 godina i 1 mjesec
MYTHBUSTERS

Programirano kvarenje uređaja - mit ili istina?

Mnogi se u javnosti s tim slažu - da se uređaji kvare netom nakon isteka roka, dok neki smatraju da su to teorije zavjere koje nisu u interesu proizvođača.

Perilice se programirano kvare
Perilice se programirano kvare (Arhiva)
Više o

Apple

,

Samsung

,

kvarenje

Mnogi su doživjeli da uređaj prestane raditi odmah nakon isteka jamstva, dok oni aparati koje su kupili naši roditelji ili čak bake još uvijek rade.

Apple Samsung u Italiji su kažnjeni za namjerno kvarenje uređaja kako bi korisnici bili primorani kupiti novi model.

Studije su pokazale da su perilice za rublje programirane za određeni broj okretaja, televizori za nekoliko tisuća radnih sati. Nakon toga se pokvare, a rezervnih dijelova nema...

Mnogi se u javnosti s tim slažu - da se uređaji kvare netom nakon isteka roka, dok neki smatraju da su to teorije zavjere koje nisu u interesu proizvođača.   

No, u Francuskoj je jedno veliko istraživanje dokazalo da se, recimo, perilice rublja kvare nakon određenog broja okretaja. Najčešće se nakon jamstva kvari elektronika, a ona je ujedno i najskuplji dio uređaja.

U Francuskoj je zakonom zabranjeno programirano kvarenje. U Austriji postoji oznaka koja se dodjeljuje elektroničkim uređajima koji dulje traju i lakše se popravljaju. U Švedskoj se daju porezne olakšice potrošačima koji uređaj nose na popravak, a kod nas - očekivano, nema ni traga ni glasa od sličnih odredbi.

Iz Europske komisije doznaje se da je Pravilnik o ekološkom dizajnu za hladnjake i perilice svih vrsta upravo revidiran, a novi propisi trebali bi biti objavljeni do ljeta.

Ima li nade, što mislite?

31.03.2019. 09:44:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh