« Život
objavljeno prije 11 godina i 1 mjesec
LOPINE ...

Prodaju nam proizvode napravljene da se kvare

Europski potrošački centar se potrudio dokazati ono o čemu svi šapuću - sve se proizvodi da prestane raditi čim istekne garancija

Nakon 20 tisuća sati vaš televizor ... umire!
Nakon 20 tisuća sati vaš televizor ... umire! (Arhiva)
Više o

perilica

,

televizor

,

kvar

,

programirani rok trajanja

Koliko vam je puta nešto crklo, a kad ste pogledali u papire, garancija je istekla pred tjedan dana ili nešto slično? Ako nije vama, sigurno znate par ljudima kojima jest. I onda svi sjedimo i jadikujemo, psujemo i razvijamo teorije zavjere o tome kako su to namjerno napravili.

Očito ima dovoljna količina takvih iskustava da se Europski potrošački centar odlučio ozbiljno pozabaviti tom problematikom i analizirao je planiranu dugotrajnost proizvoda.

Zaključak je onaj narodni - ništa više nije onakvo kakvo je bilo, preciznije, proizvodi se tako da nakon nekog vremena dođe do funkcionalnog kvara čiji će popravak koštati gotovo više od novog proizvoda, koji ćete onda morati kupiti.

To se odnosi na sve od telefona do mašina za rublje, čiji je programirani broj pranja 2 do 2.5 tisuće. Nakon toga dolazi do kvara koji će vam izbušiti rupu u džepu ili vas natjerati na kupovinu nove mašine, televizora, računala, mobitela ... 

Uvijek se radi o malom kvaru nekog sakrivenog dijela koji zatim uzrokuje veći kvar, pa je vaš televizor programiran za otprilike 20 tisuća sati rada, nakon čega odlazi neki ključni kondenzator koji će pritom spaliti i pokoji ključni dio televizora.

CEC je pozvao EU da poradi na ovom problemu i zakonskom regulativom propiše minimalni rok trajanja proizvoda koji se prodaju na tržištu Unije.

21.04.2013. 21:16:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh