« Muškarci
objavljeno prije 11 godina i 3 mjeseca
u dobrom društvu

Prisutnost lijepe žene pozitivno utječe na muškarce

Znanstvenici su otkrili biološki uzrok dobrog raspoloženja pri razgovoru s lijepim ženama

Lijepe žene su inspiracija
Više o

razina testosterona

,

partneri

,

hormoni

,

izbor partnera

,

testosteron

Istraživnje je pokazalo da sama prisutnost privlačne žene uzrokuje privremeno povećanje razine testosterona i kortizola - hormona koji utječu na osjećaj ugode i moć pažnje. S druge strane, društvo drugih muškaraca ima suprotan efekt - snižava razinu tih tvari u organizmu. Takvi rezultati upućuju na to da bi se muškarci mogli bolje osjećati u razgovoru s prijateljicom nego na muškom okupljanju.

Istraživači Sveučilišta u Kalifornijij, čiji su rezultati istraživanja objavljeni u časopisu Proceedings of the Royal Society B, pokušali su utvrditi reagiraju li ljudi na „poziv na parenje" poput životinja.

Uzorak je sačinjavalo 149 studenata u dobi između 18 i 24 godine. Trećina studenata razgovarala je s 25-godišnjim muškim istraživačem, dok su ostali razgovarali s jednom od sedam studentica u dobi između 18 i 22 godine.

Nakon petominutnog razgovora muškarci su morali procijeniti fizičku privlačnost svoje sugovornice na skali od 1 do 7, a dobivena prosječna ocjena od 5.83 pokazuje da su ih smatrali privlačnima. Nakon toga sudionicima je uzet uzorak sline koji je testiran nakon 20 do 40 minuta nakon razgovora. Psiholozi su otkrili da već petominutni razgovor podiže razinu testosterona za 14 posto te kortizola za 48 posto. Ista količina vremena provedena u razgovoru s muškarcima spustila je hormone za dva, odnosno sedam posto.

Testosteron je povezan s muškim libidom, zdravljem i dobrobiti te podiže energiju. Kortizol pozitivno utječe na moć pažnje te u isto vrijeme smiruje živce. U kombinaciji čine da se čovjek osjeća življim.

Dr. Leslie Knapp, biološka antropologinja sa Sveučilišta u Cambridgeu, kaže da je reakcija evolucijska i ima veze s pronalaženjem i osvajanjem partnera. „Sve se svodi na seks", kaže. „Testosteron povećava želju za seksom, a kortizol pomaže da usredotočite energiju i borite se protiv tjeskobe."

Razina testosterona kod muškaraca na vrhu je u srednjim dvadesetima, nakon čega se postupno spušta. Muškarci koji su oženjeni ili u duljim vezama imaju nižu razinu testosterona od onih koji su još uvijek „u igri".

12.02.2013. 09:37:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh