« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
ALTERNATIVA KOJA PALI

Pristala na 1,500 pčelinjih uboda zbog multipla skleroze

Apiterapija je vrlo jednostavna - pčela se drži pincetama i zatim se ubada koža pacijenta

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

apiterapija

,

pčelinji otrov

,

multipla skleroza

Sami Chugg dugo je bila vezana za krevet. Glavni krivac - multipla skleroza (MS). No jednog se dana odlučila za vrlo neobičnu terapiju koja ju je vratila na noge. Ova je 45-godišnjakinja pristala na to da je tisuće pčela izbode duž kralježnice što je poznato kao terapija pčelinjim otrovom ili apiterapija. Ovoj je ženi MS dijagnosticiran prije 12 godina. Danas je situacija puno bolja. Oni koji podupiru apiterapju vjeruju da pčelinji otrov pomaže u ublažavanju boli i simptoma multipla skleroze dok istovremeno potiče tijelo da se bori. Sam tretman podrazumijeva držanje pčele pincetama i ubadanje kože pacijenta. Chugg je u 18 mjeseci ubodena čak 1,500 puta. Tvrdi da se osjeća bolje nego ikad, prenosi Daily Mail.

Kako sama kaže, i vjerojatno je u pravu, malo ljudi bi se odlučilo na takav postupak, ali kad čovjek pati od MS-a probat će svašta da mu bude lakše. Prilikom terapije potreban je pojačan oprez, naročito ako je osoba sklona padanju u anafilaktički šok. „Nažalost, pčele ugibaju nakon uboda pa zato svakako želite ovo učiniti s dobrom svrhom. No olakšanje koje mi je to donijelo je ogromno", kaže Chugg.

Istraživači tvrde da određeni sastojci u pčelinjem otrovu smanjuju upale i bol, a kombinacija svih njegovih sastojaka pomaže tijelu da se probudi i počne braniti te oporavljati. Sam tretman nije medicinski detaljno ispitan iako se već koristio kod pacijenata koji pate od artritisa. Tri su mjesta na kojima se nanose ubodi - iznad ramena, sredina leđa i lumbalno područje (križa). Apiterapija se, dakle, temelji na takozvanoj 'protuiritaciji' - novonastala bol budi imunološki sustav tijela kako bi ono proizvelo odgovor koji ublažava učinke postojećeg stanja, odnosno MS-a. Zanimljivo, točan sastav pčelinjeg otrova još vijek nije poznat. Zna se samo da je to jedan koktel enzima i proteina. Stručnjaci pak smatraju da je terapija upravo zbog mogućnosti pada u anafilaktički šok previše opasna i nepouzdana. Činjenica je da je Chugg sada puno bolje, ali isto je tako činjenica da ne postoji istraživanje koje bi potvrdilo da su učinci terapije dugotrajni i sigurni.

05.04.2010. 19:12:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Aleksandra
    11.06.2018. 15:33
    Zdravo. Imam jedno pitanje. Ja bolujem od MS-a. I htela bih da probam lek sa pcelijim otrovom. Pa me zanima,koliko najvise dnevno sme ubod pcele i da li se stavlja svaki dan.?
  2. avatar
    Nina
    20.06.2018. 17:55
    za Aleksdandru

    Zdravo i ja bolujemo od ms.Upravo sam primila 10 pcelinjih uboda,a juce 17 uboda.Najvise sam u aprilu 26 uboda,u jednom tretmanu.Ako si zainteresovana,javi se da ti kazem ono sto znam.Srdacan pozdrav Nina
  3. avatar
    Aleksandra
    05.07.2018. 22:15
    Hvala Nina! Ako mozes da mi objasnis kako si konkretno uzimala pcelinji otrov? Koliko si dnevno uzimala i koliko treba uboda da bi se videlo poboljsanje,jel' si se ti izlecila?
    Pozdrav
  4. avatar
    Aleksandra
    05.07.2018. 22:15
    Hvala Nina! Ako mozes da mi objasnis kako si konkretno uzimala pcelinji otrov? Koliko si dnevno uzimala i koliko treba uboda da bi se videlo poboljsanje,jel' si se ti izlecila?
    Pozdrav
  5. avatar
    Nina
    06.07.2018. 21:31
    Aleksandra nisam se izlijecila.Kad primim ubode osjecam se lakse tj.noge su mi malo lakse.Inace imam problem sa hodanjem/tesko se krecem/.Ne bodem se svaki dan,a sad 7.i 8. mjesec nema bocanja.Imas li nekog pcelara koji nesto zna o tome.Ja sam imala pcelara koji to radi i koji tvrdi da treba biti uporan i vjerovati u pcele.Ukucaj Branko Koncar pcelar,dosta je pisao o apiterapiji.
    Pozdrav
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh