« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
PRELIMINARNI REZULTATI

Multivitaminske tablete povećavaju rizik od raka dojke?

Kako navodi nova studija, žene srednje i starije dobi koje svakodnevno uzimaju vitaminske tablete imaju do 20 posto veće šanse razvijanja tumora

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

rak dojke

,

tumor

,

multivitaminiski preparati

,

pilule

Znanstvenici navode kako istraživanje zahtjeva dublju analizu, te da je za takve rezultate moguć i nezdravi stil života, no dodaju kako su unatoč tome, rezultati zabrinjavajući te pozivaju na dodatne studije sigurnosti takvih preparata.

Naime, smatraju da suplementi mogu izazvati tumor povećavajući gustoću tkiva u dojkama, što je poznati rizični faktor za razvoj raka. Moguće je da folna kiselina koja se nalazi u takvim pilulama potencira rast tumora, jer prijašnje studije navode kako su povećane doze ove supstance rizičan faktor.

Stručnjaci s Instituta Karolinska u Stockholmu analizirali su više od 35,000 žena u dobi između 49 i 83 godine života, tijekom perioda od 10 godina. Otkrili su da one koje regularno uzimaju multivitaminske preparate imaju do 20 posto veći rizik od razvoja tumora.

Čak i kad su u obzir uzeti rizični faktori poput pušenja, previše vježbanja ili obiteljske povijesti bolesti, još uvijek je veza s uporabom multivitamina bila jaka.

06.04.2010. 08:38:24
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh