« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 9 godina i 2 mjeseca
MLJAC

Priprema, pozor, roštilj!

Za svaki smo slučaj pripremili nekoliko dobrih savjeta kako bi vaš roštilj bio ne samo šarmantan, nego i besprijekoran.

Kako napraviti savršen roštilj
Kako napraviti savršen roštilj (Arhiva)
Više o

meso

,

roštilj

,

riba

,

povrće

,

najbolji roštilj

,

recepti za roštilj

Prednosti roštilja su nebrojene - hrana se priprema brzo, pogodan je za veća društva koja su boravak u svojim uredima zamijenila čistom prirodom, a hrana jednostavno prija bolje. Osim toga, na roštilju možemo pripremati sve - od povrća do ribe i mesa i, k tome, koristimo li posuđe za jednokratnu uporabu, nema nepotrebnog pospremanja. A kao posljednje, ali ne i najmanje važno - ne morate biti vrsni kuhar da biste pripremili dobar roštilj. No, za svaki smo slučaj pripremili nekoliko dobrih savjeta kako bi vaš roštilj bio ne samo šarmantan, nego i besprijekoran.

— Sitnom drvu koje koristite dodajte malo sušene vinove loze. Tako će vaš roštilj bolje mirisati. Rešetku roštilja premažite s malo slanine ili ulja kako se meso ne bi lijepilo za rešetku. Ako možete držati dlan nad rešetkom do 3 sekunde, roštilj je optimalne temperature.

— Kako bi meso s roštilja bilo mekše i ukusnije, potrebno ga je prije marinirati. Marinadu ćete pripremiti u skladu vlastitim željama, ali prilagodite je vrsti mesa. Kod mariniranja bijelog i crvenog mesa upotrijebite ulje, češnjak, sol, papar, crvenu papriku, možda malo naribane korice limuna i začinsko bilje.

— Prije nego što meso stavite na roštilj, ocijedite ga.

— Meso treba okrenuti kada s gornje strane počnu probijati sokovi. Vrsni majstori roštilja meso okreću samo jednom, no sve ovisi o jačini žara.

- Kada na rešetku stavljate ribu, povucite je nekoliko puta po rešetki kako se ne bi zalijepila. Riba se okreće samo jednom!

— Na roštilju možete peći razne vrste mesa ili povrća - krumpir, luk, gljive, rajčicu, patlidžan, kukuruz, a ako ste hrabriji, ispecite čak i voće. Uostalom, pa tko ne voli kriške kruha ispečene na roštilju, a ako ste im još dodali masnoću od pečenja ili naknadno koju kap maslinova ulja... mmm

— Pripazite da prilikom pečenja na roštilju s mesa ili ribe ne kaplje masnoća. Sagorijevanjem te masnoće na žaru nastaje topao dim koji oblaže namirnicu štetnim spojevima.

— Ribu začinite lovorom, bosiljkom, češnjakom i peršinom, a piletinu, primjerice, limunovim sokom, te potom dodajte malo crvene paprike. Meso prije marinade namažite senfom.

— Povrće posolite nakon pečenja.

27.04.2013. 11:51:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh