« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 11 mjeseci
MANJAK?

Pripazite na manjak kalcija

Iako dobro znamo kako ide vic sa susjedom koji očito ima manjak kalcija (jer ga žena vara), ovo je ipak prilično ozbiljna stvar

Može napraviti stvarne probleme
Može napraviti stvarne probleme (Arhiva)
Više o

srce

,

kalcij

,

manjak kalcija

Vitamini i minerali su izuzetno važni za zdravlje, toliko da neke od njih jednostavno moramo vrlo pažljivo uzimati na razne načine kako bismo ostali zdravi, a na druge treba stvarno paziti kako ne se ne bismo doveli u velike zdravstvene probleme.

Kada razmišljate o smanjenju rizika od srčanih bolesti prvi koraci koji vam padaju na pamet vjerojatno su smanjenje konzumacije crvenog mesa, izbjegavanje cigareta i redovito vježbanje.

Ali što je s unosom kalcija? Novo istraživanje sugerira da upravo taj mineral igra ključnu ulogu u prevenciji srčanih komplikcije kasnije u životu, posebno kod žena.

>> 6 namirnica prepunih kalcija >>

Prema istraživanju, žene između 50 i 80 godina koje imaju osteoporozu imaju 79% veći rizik od razvitka srčanih bolesti. Vjeruje se da mnogi faktori doprinose razvitku osteoporoze, koju karakterizira slabljenje i stanjivanje kostiju.

Jedan od glavnih faktora, ipak je količina kalcija koju žene unose u organizam tijekom života.

Ipak, smanjenje razine estrogena također je velik faktor kod razvijanja osteoporoze, zbog čega je vjerojatnije da će ju razviti žene u menopauzi.

Prijašnja istraživanja pokazala su i da ljudi koji imaju osteoprozu često imaju i aterosklerozu, stanje u kojem se sužavaju krvne žile i na njima se stvara plak. Ovo najnovije istraživanje sugerira da bi ta dva stanja mogla biti povezana.

>> 7 prirodnih izvora kalcija koji nisu mlijeko >>

Dodatno, autori istraživanja kažu kako žene imaju do 21% veći rizik umiranja od srčanih bolesti. Ipak, valja naglasiti kako ovom studijom znanstvenici nisu otkrili uzrok toga već samo korelaciju ta dva stanja.

Ovo istraživanje treba služiti kao podsjetnik da konzumiramo dovoljno kalcija na dnevnoj bazi, a možemo ga naći u chia sjemenkama, kelju i tofuu, piše Eat this.

13.05.2021. 10:45:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    13.05.2021. 11:44
    puno jogurta treba uzimati
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh