7 prirodnih izvora kalcija koji nisu mlijeko
Ako spadate u one koji ne podnose laktozu ili jednostavno ne volite ni mlijeko ni sir, evo 7 namirnica koje nemaju veze s mlijekom, a bogate su kalcijem
Kalcij nam je neophodan za zdravlje, i to ne samo kostiju, pa se tako preporučuje dnevni unos od 700 miligrama kalcija za orasle osobe. Prevedeno u razumljive mjere, to je jedna šalica obranog mlijeka.
Ipak, nekima je i ta čaša previše jer imaju intoleranciju na laktozu - nemogućnosti probave mliječnog šećera.
Ako spadate u takve, ili jednostavno ne volite ni mlijeko ni sir, evo 7 namirnica koje nemaju veze s mlijekom, a bogate su kalcijem.
Sedam nemliječnih namirnica s prirodnim izvorom kalcija:
Bademi - od svih vrsta orašastog voća, bademi imaju najveću nutritivnu vrijednost. Stručnjaci preporučuju dnevnu konzumaciju jedne šake badema. Uz kalcij, oni sadrže kalij, vitamin E i željezo. Nutricionisti savjetuju da pripazite na veličinu porcije.
Bijeli grah - ova je mahunarka odličan izvor kalcija, željeza i vlakana, a sadrži i otporan škrob, zdrave ugljikohidrate koji potiču metabolizam. Sadrži 175 miligrama kalcija po porciji.
Brokula - osim kalcija ovo povrće sadrži gotovo dvostruko više vitamina C od naranče. Istraživanja su pokazala da prehrana bogata povrćem poput brokule smanjuje rizik od razvoja nekih vrsta karcinoma, primjerice raka debelog crijeva i mokraćnog mjehura. Dvije šalice sirove sadrže 86 mg kalcija.
Naranče - otprije je poznato da su naranče bogate vitaminom C, no sadrže i vrlo malo kalorija, ali jako puno antioksidansa. U jednoj velikoj naranči je 74 mg kalcija, a u čaši soka od naranče 27 mg.
Sardine - sardine su jedna od najzdravijih vrsta ribe. Uz kalcij, porcija sardina ima i veliku količinu omega 3 masnih kiselina i vitamina D.
Smokve - sušene smokve obiluju antioksidansima, vlaknima i kalcijem, a sadrže i magnezij.
Zeleno lisnato povrće - sadrži vitamine A i C, ali i kalcij te vlakna. Kelj, primjerice sadrži samo 30 kalorija po porciji. Jedna šalica sirovog kelja sadrži 101 mg kalcija.
Novi komentar