« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 mjeseca i 10 dana
STVARNO?

Pričate li u snu?

Pričanje u snu službeno se zove somnilokvija. Jedan je od oblika parasomnije, odnosno smetnji u ponašanju za vrijeme spavanja. Karakterizira ga pričanje u dubokom snu. Vrlo je često i ne smatra se medicinskim problemom

Što vam se događa?
Što vam se događa? (Arhiva)
Više o

spavanje

,

san

,

pričanje u snu

Pričanje u snu može biti vrlo smiješno, zabavno, fascinantno ali i sramotno. Možda ste pričali o nečemu što ste sanjali, odnosno proživjeli tog dana, a možda ste i otkrili onome pored vas puno više nego što ste željeli.

Ljudi u snu pričaju najviše 30 sekundi po epizodi, no neki mogu pričati više puta u istoj noći. Ponekad su to vrlo jasni izrazi i možete potpuno shvatiti što osoba govori. Međutim, katkad će to biti i mumljanja koja se teško dešifriraju.

Dok ih slušate, činit će vam se da se obraćaju sami sebi. Neki šapću, a neki i viču.

"Prema mom iskustvu, pričanje u snu može biti povezano sa pretopterečenošću živčanog sustava koji nastaje zbog prekomjernog gledanja u ekrane prije spavanja ili poveće količine ispijenog kofeina tijekom dana", kaže dr. Nerina Ramlakhan, terapeutkinja i stručnjakinja za probleme spavanja.

Ako inače ne pričate u snu, a odjednom ste počeli, to može biti i zbog sljedećih razloga:

- određenih lijekova

- emotivnog stresa

- temperature

- mentalnih poremećaja

Također, do pričanja u snu može doći kod osoba koje su prema sebi stroge, odnosno, kod onih koji pred sebe stavljaju jako puno obveza, perfekcionisti, ali koji često ne izgovaraju na glas ono što žele reći.

Tada se događaju situacije da to "izađe" tijekom sna, dodaje uz napomenu da su zapadnjački narodi kronično neispavani.

16.02.2024. 20:00:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    17.02.2024. 09:10
    nisam haha
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh