« Kazalište
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
O PREDSTAVI

'Prevaranti' - komična priča o hrvatskoj stvarnosti

POGLEDAJTE GALERIJU - Predstava 'Prevaranti' jučer je premijerno prikazana na daskama kazališta Kerempuh

Prevaranti
Prevaranti (Josip Antolić)
Više o

prevaranti

,

Kerempuh

,

premijera

,

nova predstava

,

izvještaj

,

recenzija

Predstava 'Prevaranti', ukupno šezdeseta komedija Fadila Hadžića jučer je po prvi put izvedena u kazalištu Kerempuh. Ernest Vagner (Adam Končić), glavni lik predstave živi u idiličnom svijetu koji je naoko sam stvorio. Odnosi sa ženom i kćeri vrlo su skladni, a za novac ne brine, jer Ernest je poznati svjetski ekonomist, koji se sprema za Svjetski simpozij ekonomista.

Vodi svoju tvrtku za consulting, s preko 300 zaposlenika, a u uredu iza njegovog direktorskog mjesta ponosno visi diploma sa studija u Beču. Nepozvan i ničim izazvan u Ernestovu životnu priču ulazi bivši 'pit bull' porezne kontrole, sada umirovljenik gosp. Jušak (Otokar Levaj). Nakon nekoliko prijetećih poziva u tvrtku te na privatni mobitel, Ernest se nalazi s gosp. Jušakom, kako bi poslušao što mu 'stari' ima reći.

Naoko stari djedica, gosp. Jušak je prekaljeni i iskusni lisac, porezni inspektor koji ubija muhu s deseta metara, a kriminal i nepravdu vidi 'iz aviona'. Divi se Ernestovoj diplomi iz Beča, koju je zaradio "po noći učeći, a po danu rintajući kako bi se mogao prehraniti.." Gosp. Jušaku se sviđao amaterski pokušaj Ernesta Vagnera, ali ništa više od toga. "Pravi Ernest Wagner je završio studij u Beču, a nakon toga nesretno preminuo, a to niste Vi!"

Gosp. Jušak je umirovljenik čiji je hobi u umirovljeničkim danima skupljanje 'klijenata' koji su na ovaj ili onaj način okaljanji u poslovnom ili privatnom životu, a to jako dobro skrivaju. Nakon što ih otkrije, on im za 'mizernih' 10 posto njihovih mjesečnih primanja obećaje miran san i šutnju do groba, velikog mramornog groba kojeg planira izgraditi na Mirogoju...

Predstava 'Prevaranti' obojena je hrvatskom svakidašnjicom, te se ruga našoj stvarnosti i realnosti. Lažne diplome, veliki menađžeri, korumpirani novinari, prevaranti samo su mali dio 'klijenata' na listi gosp. Jušaka, koja se može pohvaliti i većim ribama poput ministara, diplomata..

U svakom od likova prepoznajemo nebrojeno mnogo primjera iz hrvatskih medija, a ponekad možda i iz vlastitog susjedstva. U društvu u kojem su snalažljivost, krađa, spletkarenje kriteriji za uspješnost na račun obrazovanja, poštenja i morala ova je predstava komedija, iako bi se slobodno ironično mogla nazvati i tregedijom.

Da li zbog autorove igre radnjom i likovima ili zbog našeg nepopravljivog mentaliteta, u predstavi je teško ne gajiti simpatije prema ekonomistu koji je svoju diplomu ukrao, novinaru koji je za svoj stan ubio, korumpiranom policajcu ili običnom prevarantu, a svojom nas pojavom i pravdom inkomodira gosp. Jušak. 'Stari prdonja' koji maltretira ljude koji su se snašli u životu.. Kad ga na cesti 'slučajno' pokupi skupocjeni crni Volvo, kao da i sama publika može odahnuti, jer sad je ponovno sve onako kako je bilo. Ekonomist bez diplome je ponovno ekonomist, korumpirani policajac je samo policajac, iskvareni novinar je samo novinar.. Ali, ne zadugo.. Začarani krug se nastavlja..

Piše: Josip Antolić
18.11.2010. 10:34:59
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh