Previše soljenja krivo je za 2,3 milijuna smrti godišnje
Količina soli u procesuiranoj hrani stalno se povećava - u nekim gaziranim pićima ona je udvostručena u posljednjih nekoliko godina
Američko udruženje kardiologa u novom istraživanju dokazuje da oko je 15 posto smrti koje su posljedica srčanih udara i srčanim bolesti u cijelom svijetu uzrokovano konzumiranjem pretjeranih količina soli.
U posljednjem istraživanju, znanstvenici s Harvarda su otkrili kako su zašećerena pića uzrok 180 tisuća smrti godišnje, ali su otkrića vezana za sol još više zabrinjavajuća.
„Nacionalne i svjetske zdravstvene javne mjere, poput smanjenja natrija, mogle bi spasiti milijune života. Natrij je puno veći problem od zašećerenih pića, jer se nalazi u svemu“, kaže vođa istraživanja i izvanredni profesor medicine na Harvardu, Dariush Mozaffarian.
Znanstvenici su anketirali 247 odraslih osoba koje su konzumirale natrij, raspoređene prema dobi, spolu, regiji i državi, u razdoblju između 1990. i 2010. godine. U istraživanju je sudjelovalo 488 znanstvenika iz 303 institucije iz 50 država širom svijeta.
Gotovo milijun smrti, 40 posto od ukupnog broja, bile su prerane i kod ljudi mlađih od 69 godina.
Oko 60 posto smrtih slučajeva odnosi se na muškarce, a 40 posto na žene. Srčani udar uzrok je 42 posto smrti, a 84 posto svih smrti izazvanih konzumiranjem pretjeranih količina natrija događa se u zemljama s niskim i srednjim prihodima.
Novi komentar