« Zdravlje
objavljeno prije 11 godina i 2 mjeseca
OPREZNO!

Previše soljenja krivo je za 2,3 milijuna smrti godišnje

Količina soli u procesuiranoj hrani stalno se povećava - u nekim gaziranim pićima ona je udvostručena u posljednjih nekoliko godina

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

prehrana

,

srčani udar

,

sol

Američko udruženje kardiologa u novom istraživanju dokazuje da oko je 15 posto smrti koje su posljedica srčanih udara i srčanim bolesti u cijelom svijetu uzrokovano konzumiranjem pretjeranih količina soli.

U posljednjem istraživanju, znanstvenici s Harvarda su otkrili kako su zašećerena pića uzrok 180 tisuća smrti godišnje, ali su otkrića vezana za sol još više zabrinjavajuća.

„Nacionalne i svjetske zdravstvene javne mjere, poput smanjenja natrija, mogle bi spasiti milijune života. Natrij je puno veći problem od zašećerenih pića, jer se nalazi u svemu“, kaže vođa istraživanja i izvanredni profesor medicine na Harvardu, Dariush Mozaffarian.

Znanstvenici su anketirali 247 odraslih osoba koje su konzumirale natrij, raspoređene prema dobi, spolu, regiji i državi, u razdoblju između 1990. i 2010. godine. U istraživanju je sudjelovalo 488 znanstvenika iz 303 institucije iz 50 država širom svijeta.

Gotovo milijun smrti, 40 posto od ukupnog broja, bile su prerane i kod ljudi mlađih od 69 godina.
Oko 60 posto smrtih slučajeva odnosi se na muškarce, a 40 posto na žene. Srčani udar uzrok je 42 posto smrti, a 84 posto svih smrti izazvanih konzumiranjem pretjeranih količina natrija događa se u zemljama s niskim i srednjim prihodima.

25.03.2013. 12:55:33
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh