« Zdravlje
objavljeno prije 11 godina i 2 mjeseca
DAJE NADU?

Uspješno zaustavili leukemiju pomoću modificiranih stanica bolesnika

Znanstvenici su objavili da je novi oblik liječenja leukemije rezultirao oporavkom pet pacijenata, bez ikakvih tragova oboljelih stanica

Fotografija vijesti
Više o

Rak

,

leukemija

,

lijek za rak

,

lijek za leukemiju

,

rak bijelih krvnih zrnaca

,

Sloan-Kettering

Znanstvenici iz Memorijalnog centra za izučavanje raka Sloan-Kettering u New Yorku objavili su rezultate eksperimentanlnog liječenja usmjerenom imunoterapijom koji daje nadu oboljelima od raka bijelih krvnih zrnaca.

Svi tretirani pacijenti su doživjeli ozbiljan povrat raka bijelih krvnih zrnaca prije nego su primili tranfuziju njihovih vlastitih, genetski modificiranih stanica, osnaženih genima za borbu protiv karcinoma.

Liječnici su priopćili kako su rezultati rane faze liječenja pokazali kako tehnika genetske terapije može kontrolirati rak kod pacijenata kojima se bolest vratila te se mogu podvrgnuti transplantaciji koštane srži, što dovodi do potpunog izlječenja.

Pacijenti su u početku bili podvrgnuti kemoterapiji kako bi karcinom držali pod kontrolom, ali se bolest vratila i nije mogla biti dalje tretirana istom terapijom, budući da su stanice razvile otpornost na lijekove.

Stoga je razvijen poseban oblik usmjerene imunoterapije kojim se ubacu bolesnicima dodatni geni u bijela krvna zrnca. To je stanicama omogućujeda prepoznaju i unište stanice raka u krvotoku.

"Pacijenti čija je bolest postala otporna na kemoterapiju imaju slabe izglede. Ovaj pristup omogućava oporavak i veoma bolesnim pacijentima", rekao je Renier Brentjens, autor studije objavljene u časopisu Science Translational Medicine.

Nakon usmjerene imunoterapije, četiri od pet pacijenata su uspješno podvrgnuti transplantaciji koštane srži. Troje od njih se oporavilo, dok je jedan pacijent preminuo od komplikacija nevezanih za terapiju.

"Moramo ispitati učinkovitost ciljane imunoterapije na dodatnim pacijentima, prije nego ona postane standardni tretman za pacijente oboljele od raka bijelih krvnih zrnaca", izjavio je Brentjens.

24.03.2013. 13:23:32
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh