« Život
objavljeno prije 13 godina
USPJEŠNO ODVIKAVANJE

Prestanak pušenja duplo lakši uz SMS poruke podrške

Ovisnici o cigaretama koji za vrijeme odvikavanja redovito primaju SMS poruke podrške lakše prestaju pušiti

Kako prestati pušiti?
Kako prestati pušiti? (Shutterstock)
Više o

SMS poruka

,

ovisnost o pušenju

,

prestanak pušenja

,

Lako je prestati pušiti

Osobe koje žele prestati pušiti imaju dvostruko veće šanse da će u tome uspjeti ako primaju SMS poruke podrške, pokazuje istraživanje objavljeno u časopisu "The Lancet".

Britanski znanstvenici podijelili su ukupno 5800 ispitanika u dvije skupine. Prva skupina je u prvih pet tjedana primala pet poruka podrške dnevno, a u sljedećih šest mjeseci tri poruke tjedno. Sadržaj poruke prethodno je dogovoren u suradnji s ispitanicima. Uz generalnu poruku podrške, osmišljena je i posebna SMS poruka za krizna razdoblja.

Ispitanici iz druge skupine primali su jednu poruku svaka dva tjedna, pri čemu poruka nije bila nimalo osobna. Radilo se o običnoj zahvali za sudjelovanje.

Svi ispitanici su poštom redovito slali uzorke sline putem kojih su znanstvenici pratili jesu li zapalili ili ne. Uspostavilo se da 10,7% ispitanika iz prve skupine nije zapalilo niti jednu jedinu cigaretu, dok je kod druge skupine taj postotak iznosio 4,9%.

"Poruke su shvaćali kao podršku prijatelja i bilo im je dvostruko lakše odoljeti cigareti", zaključuje voditeljica studije Caroline Free s London School of Hygiene and Tropical Medicine.

01.07.2011. 07:26:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh